O filmare realizată vineri seară în care un poliţist orădean apare smucind-o pe o femeie, în zona staţiei de tramvai de lângă sediul Poliţiei Municipiului Oradea, se distribuie pe reţelele de socializare, mai multe persoane acuzând agentul că s-ar fi purtat abuziv.

În video apar şi protestatari anti-mască şi anti-restricţii care i-au luat apărarea femeii şi l-au invitat pe poliţist la protestul din Piaţa Unirii. Totul a început după ce femeia ar fi pus sticle pe linia de tramvai... 

Smucită spre sediu

Videoclipul de circa un minut arată cum poliţistul şi femeia au o discuţie aprinsă în staţia de tramvai de pe Calea Aradului. Nu se aude, în schimb, ce-şi spun cei doi, iar la un moment dat se vede cum agentul o apucă pe femeie de braţ şi o smuceşte, ducând-o spre sediul Poliţiei Oradea, aflat la câţiva zeci de metri distanţă.

Cei care au filmat scena se aflau într-un tramvai oprit. Văzând că poliţistul o bruschează, aceştia au ieşit cerându-i agentului să o lase în pace. Urmează câteva discuţii între cele două părţi, iar poliţistul le spune că femeia ar fi pus obiecte sub tramvai şi că acesta ar fi putut deraia din cauza asta.

Totodată, poliţistul îi atrage atenţia unui dintre bărbaţii care au sărit din tramvai să poarte masca, iar acesta a refuzat, spunând că "e protest". Ba mai mult, bărbatul îl invită pe poliţist la manifestarea de la ora 20 din Piaţa Unirii. 

După ce filmul a fost publicat pe unele conturi de Facebook, au apărut reacţii în care poliţistul este acuzat pentru comportamentul său. 

Ar fi pus sticle pe linia de tramvai

BIHOREANUL a cerut detalii despre întregul incident de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor şi a aflat că povestea este mai complicată şi implică mai multe încălcări ale legii.

"Imaginile au fost filmate filmate în această seară (n.r. vineri, 2 aprilie), înainte de ora 19. În apropierea sediului Poliţiei Municpiului Oradea, un agent de Ordine Publică care se pregătea să intre de serviciu a observat că un tramvai oprise nefiresc în afara staţiei şi vatmanul acestuia a coborât şi a purtat o discuţie cu femeia care apare în imagini, pe care o acuza că a pus sticle pe linia de tramvai, peste care a şi trecut mijlocul de transport în comun, existând riscul de deraiere", a precizat comisarul-şef Alina Fărcuţa, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor. 

A refuzat să se legitimeze, a refuzat să poarte mască

Reprezentanta Poliției mai spune că femeia a fost recalcitrantă. "Deoarece evenimentul (n.r. – cearta dintre vatman şi femeie) era în plină desfăşurare, femeia fiind recalcitrantă, poliţistul a intervenit, i-a solicitat să se legitimeze, lucru refuzat de aceasta. În consecinţă, poliţistul a intenţionat să o conducă pe femeia respectivă la sediul Poliţiei, pentru a o legitima, însă aceasta s-a opus, refuzând ambele solicitări ale poliţistului şi refuzând să poarte masca de protecţie", a arătat comisarul-şef Alina Fărcuţa.

Atunci, poliţistul a folosit forţa pentru a o conduce pe femeia în cauză la sediu, manevră prevăzută ca posibilă în unele cazuri de legile în vigoare. 

Trebuiau să fie în carantină!

Ceea ce nu mai apare în imaginile publicate este că atât femeia acuzată că a pus sticle sub tramvai, cât şi bărbatul cel mai vocal care a apărat-o şi a refuzat să poarte mască, deşi aceasta este obligatorie, "au fost conduşi la sediul Poliţiei Municipiului Oradea şi identificaţi". Ea are 38 de ani şi locuieşte în Oradea, însă este originară din Bacău, iar el are 40 de ani și locuieşte în Bihor.

La verificări, însă, poliţiştii au avut o surpriză: cei doi - despre care deocamdată nu se ştie dacă au vreo legătură personală - ar fi trebuit să fie, vineri, în carantină, deci în locuinţe, nu pe străzi.

Femeia era, oficial, în carantină la o adresă din Oradea, iar bărbatul la o adresă din Biharia. "În urma verificărilor efectuate de poliţiştii orădeni, s-a constatat că cele două persoane părăsiseră locaţiile în care trebuiau să rămână în carantină", a arătat Alina Fărcuţa.

Ei nu fuseseră identificaţi cu Covid, ci trebuiau să respecte această măsură de precauţie fie pentru că sunt contacţi ai unor persoane bolnave, fie s-au întors din "zone galbene". Ca atare, împotriva lor nu s-a deschis dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.  

Primesc amenzi. IPJ cercetează şi cum a acţionat poliţistul

În schimb, chiar dacă ancheta se află la început, poliţiştii au stabilit că îi vor amenda pe cei doi pentru mai multe fapte contravenţionale. 

"Faţă de femeia de 38 de ani va fi luată măsura sancţionării contravenţionale cu 500 lei pentru refuz de legitimare, conform Legii nr. 61, cu 500 lei pentru nerespectarea prevederilor privind carantina, respectiv cu alţi 500 lei pentru neportul măştii de protecţie, conform prevederilor Legii 55 din 2020", a arătat reprezentanta IPJ Bihor. 

Bărbatul de 40 de ani va primi două amenzi, de câte 500 lei, pentru neportul măştii şi nerespectarea prevederilor privind carantina. 

Cercetările în acest caz continuă. Pe de altă parte, şeful IPJ Bihor, chestorul Alin Haniş, a dispus efectuarea de verificări prin Biroul de Control Intern cu privire la modul în care a acţionat poliţistul.