După ce măsura luată de Ministerul Afacerilor Interne şi Biserica Ortodoxă Română, pentru distribuirea Paştilor sfinţite şi luminii de Înviere, a iscat un val de nemulţumire, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri, la prânz că le va cere premierului Ludovic Orban şi ministrului Marcel Vela să revină asupra deciziei. 

"Vom avea înmormântări"

Într-o scurtă declaraţie susţinută la prânz, preşedintele României a criticat "aşa zisul acord" între Biserica Ortodoxă şi Ministerul de Interne.

"Ca să fie foarte clar, poate nu a ajuns foarte limpede la toată lumea, cuvântul de ordine este "Staţi acasă!". Este regretabil să observăm şi în viaţa noastră şi în viaţa publică că de multe ori cele mai bune intenţii creează cele mai mari complicaţii. Aşa se pare că se întâmplă şi cu un aşa zis acord între Biserica Ortodoxă şi Ministerul de Interne. Mulţi români au înţees că e cazul să ne relaxăm. Nu este cazul", a afirmat Klaus Iohannis.

"Peste câteva minute voi începe o şedinţă cu premierul Orban, ministrul Vela. În cadrul acestei şedinţe, voi solicita premierului Orban şi ministrului de Interne să revină asupra acestui acord. Să găsească, dacă vor, o formulă care să respecte principiul "Staţi acasă" şi să se încadreze perfect în starea de urgenţă şi să respecte toate ordonanţele militare", a mai spus preşedintele.

Şeful statului a repetat mesajul transmis şi marţi: "Dragi români, indiferent ce vă spun unii şi alţii, eu vă spun acelaşi lucru pe care vi-l spun şi medicii, experţii şi OMS: staţi acasă!". Iohannis a avertizat apoi foarte dur: "Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări". 

Protocol periculos

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat marţi seară că MAI a încheiat un protocol cu Patriarhia Română, care prevede, între altele, că pâinea binecuvântată şi Lumina de Înviere vor fi duse credincioşilor cu sprijinul forţelor MAI, adică poliţişti dar şi jandarmi ori angajaţi ai ISU.

Practic, conform înţelegerii, românii vor putea ieşi din case pentru a merge până la biserici, în locuri special amenajate, pentru a lua Paşti. 

"Între BOR si MAI s-au stabilit următoarele: pâinea binecuvântată va fi distribuită credincioşilor în zilele de vineri şi sâmbătă, între 7 şi 17 în toate parohiile din patriarhia română, în locurile special amenajate de către personalul bisericii şi de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecţie, exact ca la magazinele comerciale. În declaraţia pe propria răspundere, la locul deplasării, credinciosul va face precizarea "pentru ridicarea Sfintelor Paşti" şi va trece numele lăcaşului de cult din zona de rezidenţă a persoanei respective", a anunţat Vela.

Potrivit acestuia, pentru cei bolnavi şi pentru persoanele peste 65 de ani, paştele va fi distribuit la domiciliu, vineri şi sâmbătă, sau în prima zi de Paşti, cu respectarea măsurilor de protecţie. 

Vela a mai spus că distribuirea Sfintei Lumini aduse de la Ierusalim se va face de către voluntarii parohiilor şi de către echipajele de ordine publică, sâmbătă seară începând cu ora 20. "Credincioşii vor putea ieşi în proximitatea casei, în afara curţii sau a imobilului în care locuiesc, dar cu evitarea aglomeraţiei, păstrând restricţia de maximum 3 persoane", a mai spus Vela.

Criticat, Vela a susţinut că preşedintele a fost de acord

După ce măsura a fost criticată de mai multe persoane, inclusiv din cadrul Guvernului, potrivit unor surse din presa centrală, Marcel Vela a declarat la Digi24 că preşedintele României a ştiut de măsură şi a fost de acord cu aceasta. "Domnul preşedinte întotdeauna a fost de acord şi a fost de acord şi cu acest lucru, cu orice măsură care poate opri răspândirea coronavirusului".

Mai mult, în intervenţia televizată, ministrul de Interne a susţinut că avea informaţii că primari PSD pregăteau "diversiuni gen 10 august" de Paşti, adică stârneau credincioşii să asalteze bisericile. 

"Pentru sâmbătă, sunt suficient de mulţi cetăţeni de bine din alte partide care vor să facă diversiuni şi să strânească mici diversiuni gen 10 august. Nu am vrut ca biserica să devină un subiect de ştiri care să facă înconjurul lumii din cauza unor primari pesedişti. Am informaţii sigure că mulţi eroi politici care se urcă pe valul pandemiei şi vor să aducă puncte electorale se folosesc de acest eveniment sacru. Pentru a evita asemenea gânduri incorecte ale unor politicieni care stârneau credincioşii să asalteze bisericile, am convenit cu BOR să găsim o cale de mijloc, cu înţelepciune, cu celeritate", a afirmat Marcel Vela.

PSD: Ministrul Vela răspândeşte informaţii false

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a reacţionat printr-un comunicat în care spune că "ministrul Vela încearcă să-şi acopere incoerenţa măsurilor adoptate prin ordonanţele militare aruncând, din nou, vina pe PSD".

"Este ruşinos să vii să invoci ZVONURI pentru a fundamenta o decizie luată la nivel oficial. Ministrul Vela decredibilizează total Ministerul pe care îl reprezintă, aruncând bârfe în spaţiul public. (...) Îi atragem atenţia domnului ministru Vela că răspândirea de informaţii false constituie infracţiune. De aceea, îl somăm public să aducă dovezi pentru cele afirmate, altfel credibilitatea sa, care oricum lasă de dorit, va fi egală cu ZERO", a precizat Ciolacu.

Paşte cu viruşi?

Dacă pe unii credincioşi decizia privind împărţirea luminii şi paştelor i-a mulţumit, mai multe voci au criticat măsurile anunţate de Marcel Vela. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a afirmat că, prin acestea, Vela şi Orban vor să câştige voturi din partea credincioşilor, arătându-se "amicii" acestora.

Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, a avertizat la Digi24 că trimiterea poliţiştilor în misiunile menţionate este o măsură extrem de periculoasă şi că a fost sunat de mai mulţi angajaţi ai MAI care au criticat decizia.

Alexandru Rafila, şeful Societăţii Române de Microbiologie, a evitat să se exprime direct pe marginea deciziei, însă a spus că - evident - în cazul în care există mai multe contacte creşte riscul de creştere a cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat încă de marţi seara că a militat pentru "continuarea izolării, pentru menţinerea distanţării" când a fost consultat în privinţa măsurilor de Paşte. 

"Este un moment deosebit, un moment religios, dar şi un moment al marilor provocări, de luptă cu un inamic nevăzut, fără un tratament, fără un vacccin. Toate aceste lucruri trebuie împăcate, atât cele sufleteşti, cât şi cele de sănătate. Eu militez în continuare pentru o izolare voluntară, pentru o distanţare socială, încă mai avem de urcat pe această pantă, suntem încă într-un moment în care mai putem avea persoane care se pot infecta, mai avem anchete epidemiologice destul de complexe în identificarea contacţilor, a persoanelor pozitive. Ne aflăm într-un scenariu în care toţi pacienţii care se prezintă sunt suspecţi de coronavirus", a spus Nelu Tătaru, la Digi24.

UPDATE: La loc comanda!

Ministrul de interne, Marcel Vela, a anunţat, miercuri seară, corectarea acestor măsuri, în urma unei discuţii cu Patriarhul Daniel. În esenţă, oamenii nu mai sunt invitaţi să iasă din case pentru a merge după Paşti şi poliţiştii şi alţi angajaţi ai MAI nu mai sunt deloc implicaţi în transportul şi distribuirea Luminii Sfinte, Paştile urmând să fie distribuite  de angajaţi şi voluntari.

Detalii în articolul ”Vela, la loc comanda: Credincioşii nu mai ies din case pentru a primi Paştile, iar polițiștii nu le vor mai duce Sfânta Lumină (VIDEO)