Fără consultări publice sau măcar o explicaţie coerentă, Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) a introdus două declaraţii pe propria răspundere pentru şcoala online, prin care îi obligă pe profesori, elevi şi părinţi să nu înregistreze lecţiile ţinute pe internet şi să nu distribuie imagini din aceste ore.

Este pentru prima oară când Ministerul vrea să oblige toţi părinţii şi elevii să semneze un asemenea act.

Obligaţia există deja

Potrivit edupedu.ro, formularul a fost deja transmis tuturor şcolilor din România şi prevede că fiecare părinte, elev şi profesor se obligă să respecte câteva reguli: „să nu înregistrez prin niciun procedeu activităţile didactice şi să nu le multiplic sub nicio formă fără acordul cadrului didactic care conduce / realizează activitatea respectivă”, dar şi „să iau toate măsurile pentru a preveni înregistrarea activităților didactice sau multiplicarea înregistrărilor acestora în absența acordului cadrului didactic care conduce / realizează activitatea respectivă”.

În formulare se menţionează că semnatarii cunosc articolul 326 din Codul Penal, privind falsul în declaraţii, conform căruia cel care comite această infracţiune riscă închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă. Nu se precizează, însă, ce se întâmplă cu cei care nu semnează declaraţia.

Această obligaţie de a nu înregistra orele online există deja, motiv pentru care decizia MEC de a introduce acum aceste declaraţii este cel puţin bizară. În Legea 1/2011 se prevede că „înregistrarea prin orice procedee a activităţii didactice poate fi făcută numai cu acordul celui care o conduce”, articol de altfel invocat în declaraţiile transmise acum de Ministerul Educaţiei.

De altfel, prevederea din lege a şi stârnit dezbateri în spaţiul public, încă din precedentul an şcolar, când elevii şi părinţii au acuzat că unii profesori sunt depăşiţi de tehnică şi nu sunt apţi pentru a susține ore online.

Declaraţie MEC

Ministerul, "campion la plimbat hârtii"

Reprezentanţii organizaţiilor de elevi şi părinţi contestă măsura Ministerului de a transmite aceste declaraţii în şcoli. Consiliul Naţional al Elevilor a cerut explicit MEC să elimine „aceste declaraţii inutile” şi să monitorizeze „îndeaproape, prin inspectoratele școlare județene,  activitatea didactică online a profesorilor, de multe ori inexistentă”.

„În timp ce situaţia epidemiologică se agravează de la o zi la alta, fapt care va conduce în mod cert spre tranziţia către educaţia online a multor unităţi de învăţământ, Ministerul Educaţiei şi Cercetării devine campion naţional la plimbat hârtii. Aceste declaraţii sunt complet inutile, întrucât aspectele legale menţionate în cadrul acestora sunt deja obligatorii pentru elevi, profesori, părinţi. E mult mai uşor să ne facem că facem, decât să rezolvăm problemele concrete din teritoriu. Sunt curios câţi elevi care nu au acces la internet vor completa această declaraţie”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele CNE, pentru edupedu.ro.

Totodată, preşedintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, a anunţat că „se opune categoric acestui act unilateral, emis de către Ministerul Educației și Cercetării” şi că angajamentul cu pricina nu ar avea nicio valoare juridică.