Scandal în toată regula, după ce în noaptea de sâmbătă spre duminică, mai multe persoane s-au încăierat pe o terasă din centrul localităţii timişene Deta, iar astfel trei tineri au ajuns, înjunghiaţi cu săbiile, la spital.

Agresorii s-au dovedit a fi chiar copiii primarului oraşului Deta, Petru Roman (PDL): Bogdan Daniel Roman (31 de ani), dar şi celălalt fiu, mai mic, al edilului, Călin Roman (27 de ani), a fost implicat în scandal.

Culmea e că, deşi spiritele au fost rău încăierate, în tot acest timp, spun martorii, poliţiştii s-au uitat nepăsători la bătăuşi. "Poliţia era în dreapta, după ce a zis Bogdan, "asta e terminat, l-am omorât", au trecut pe lângă poliţişti şi nu au făcut nimic", a declarat sora unei victime. "M-a tăiat cu sabia, pe urmă şi poliţia mi-a mai dat o porţie, tot mie, în loc să-l ia pe el. Au fost poliţişti de faţă, de faţă cu ei m-a tăiat", a spus una dintre victime.

De cealaltă parte, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie susţin că echipajul aflat în zonă era departe de locul scandalului. Iar când poliţiştii au ajuns acolo, agresorii fugiseră. "Colegii mei au fost la 50-60 de metri distanţă de eveniment. Au fost într-o acţiune care monitoriza şi acea discotecă, dar într-un moment fizic T1, o persoană nu se poate afla decât într-un singur loc. Nu ştiu dacă au văzut colegii mei momentul în care au fost tăiaţi", a declarat un poliţist, Doinel Malcoci.

Şefii IJP Timişoara spun că anchetează modul în care poliţiştii din Deta au acţionat şi în cursul zilei de luni şi şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestorul orădean Liviu Popa, a început o anchetă. Popa a anunţat că şeful Poliţiei Deta, şeful Compartimentului de Ordine Publică şi trei lucrători de Poliţie din Deta sunt cercetaţi prealabil în urma scandalului. "A fost începută cercetarea prealabilă a şefului Poliţiei Deta (n.r. - Viorel Goloşie), a şefului Compartimentului de Ordine Publică şi a trei lucrători de Poliţie care ar fi fost în zonă când a avut loc scandalul. Urmează să vedem dacă se va extinde cercetarea prealabilă şi asupra altor polţişti", a afirmat şefului IGPR.

De altfel, Goloşie şi-a şi dat demisia, dar cercetarea va continua. Goloşie va fi încadrat, cel mai probabil, pe o funcţie inferioară până la finalizarea cercetărilor în cazul său. Popa a spus că după cercetări, va lua şi măsuri măsuri împotriva Poliţiei din Deta, numai că trebuie să aibă "suficiente probe".

Cei trei tineri înjunghiaţi au vârste cuprinse între 22 şi 31 de ani şi au fost transportaţi la Spitalul Judeţean Timişoara. Doi dintre ei sunt stabili, iar al treilea a şi fost externat. Agresorii au fost identificaţi ca fiind fiii primarului din Deta, dar şi alte trei persoane. Patru dintre agresori au fost reţinuţi şi arestaţi, iar Bogdan Roman este în continuare căutat, fiind dat în urmărire naţională şi în consemn la frontieră. El a primit mandat de arestare în lipsă.

În cursul zilei de luni, procurorii timişoreni, care anchetează cazul, au cerut mandate de arestare pentru patru dintre agresorii din scandalul de sâmbătă noapte, de la Deta. Printre aceştia, Călin Roman. În faţa Judecătoriei din Deta s-au adunat peste 150 de oameni, susţinători ai primarului sau rude şi cunoscuţi ai răniţilor.

În timp ce jucătorii deliberau, în faţa judecătoriei Deta a izbucnit un nou conflict. Susţinătorii primarului din Deta s-au luat la ceartă cu familiile victimelor. Asta, după ce, la percheziţii, în casa lui Călin Roman, duminică, rudele victimelor s-au adunat în faţa casei, iar poliţiştii au cerut întăriri. Cagule, cuţite şi alte arme albe au fost găsite în casa lui Roman.

Tot luni, ancheta de la Deta a fost preluată de procurorii de la Timişoara. Anchetatorii susţin că dosarul este complex şi are un impact mediatic care a impus această măsură.