Pastorul adventist George-Ovidiu Doca a candidat, fără succes, în 2016, primul pe lista ALDE Bihor pentru Camera Deputaţilor. Acum, însă, acesta a primit din senin postul de director al Institutului Limbii Române.

Membrii Consiliului de Coordonare al ILR îi cer ministrului Educaţiei, Liviu Pop, să readucă "normalitatea" şi să numească un director cu pregătire, căci actualul nu are "calificare filologică, experienţă managerială şi performanţe ştiinţifice".

Demascat pe Facebook

Despre George-Ovidiu Doca nu se ştiu prea multe. Acesta nu a fost un politician activ la nivelul judeţului Bihor. El este pastor adventist şi a avut o singură ieşire publică la evenimentul de prezentare a candidaţilor ALDE pentru alegerile parlamentare din 2016.

Numirea lui, făcută discret, a fost adusă în atenţia publicului de europarlamentarul Cristian Preda, profesor la Universitatea din Bucureşti.

"Aţi auzit de George-Ovidiu Doca? Eu nu ştiam nimic despre el, până să aflu că e noul director al Institutului Limbii Române. Dom’ director are un CV cam subţire. E doctorand în drept penal la un stabiliment privat. Îl recomandă asta pentru a conduce acest institut? Nu. Să fi fost atunci numit întrucât e predicator al Bibliei? Nici asta nu-l califică. Eu pun pariu că a primit poziţia fiindcă e membru ALDE Bihor. Tăriceanu pierde încă o şansă de a afla când se zice "care" şi când e musai să spui "pe care"", a scris Preda pe Facebook.

Specialiştii "îngrijoraţi"

Ulterior, membrii Consiliului de Coordonare al Institutului Limbii Române i-au trimis o scrisoare deschisă ministrului Educaţiei, Liviu Pop, pe care-l acuză că a făcut numirea fără concurs.

Scrisoarea a fost trimisă sub semnatura prorectorului Universitatii din Bucureşti, Liviu Papadima, presedintele Consiliului, şi a celorlalţi membri, profesori universitari de prestigiu.

Potrivit hotnews.ro, în scrisoarea deschisă, membrii Consiliului de Coordonare subliniază cî de la infiinţare, în 1999, şi până în prezent, ILR "a ajuns să coordoneze peste 40 de lectorate de limba şi literatura română in universităţi din cele mai diverse puncte ale globului şi să gestioneze un larg program de cursuri şcolare destinate copiilor de origine română din străinătate".

"Ne exprimăm ca atare nedumerirea şi îngrijorarea asupra modului în care a fost operată schimbarea conducerii ILR, fără asigurarea transparenţei, fără măcar o minimă consultare a Consiliului de Coordonare în privinta oportunităţii acestei schimbări. Informaţii despre noul Director al ILR, dl. George Ovidiu Doca, sunt foarte greu de găsit în spaţiul public. Întelegem, totuşi, că domnia sa nu are nici calificare filologică, nici experienţă managerială, nici performantţe ştiintifice sau didactice, condiţii indispensabile ocupării unui post care are, în actuala configuraţie a Institutului, atribuţii nu numai executive, ci şi decizionale", se arata în scrisoarea deschisă adresată Ministrului Educaţiei.

Numit pe lege? 

Mai mult, semnatarii îşi exprima "nedumerirea faţă de eludarea căilor legale de ocupare a postului de catre dl. George Ovidiu Doca".

"Dupa cum se ştie, posturile din sectorul public pot fi ocupate numai prin concurs. În calitatea pe care o avem, am urmărit îndeaproape activitatea Institutului şi nu vedem niciun motiv justificat de derogare în acest caz", spun membrii Consiliului de Coordonare al ILR.

Ca atare, ministrului Liviu Pop i se cere să readucă în "normalitate" ILR, "unul dintre principalii mesageri ai culturii române dincolo de graniţe".

De asemenea, ei spun că instituţia trebuie "condusă de o persoană de prestigiu, calificată în domeniu şi care să-şi fi obţinut postul prin indeplinirea riguroasă a cerinţelor legale şi profesionale".

Scrisoarea este semnata de toti membrii Consiliului de Coordonare al Institutului Limbii Romane: Prof. dr. Liviu Papadima, prorector al Universitatii din Bucuresti - Presedinte, Prof. dr. Ioana Bican, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj; Ana Borca, Institutul Cultural Roman, Prof. dr. Alexandru Gafton, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, Prof. dr. Mihaela Gheorghe, prorector al Universitatii "Transilvania" din Brasov, Prof. dr. Otilia Hedesan, prorector al Universitatii de Vest din Timisoara, Prof. dr. Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Romane.