Unul dintre cei 14 vicepreședinți ai Parlamentului European, grecoaica Eva Kaili, și încă trei persoane, au fost arestate, duminică, în Belgia în cadrul unei anchete privind suspiciuni de corupție legate de Qatar. Anchetatorii ar fi ridicat de la ea saci cu bani.

Potrivit Agerpres, Parchetul federal nu a făcut publice nume când a anunţat plasarea în detenţie provizorie a patru dintre cele şase persoane reţinute în ultimele 48 de ore.

Patru persoane au fost încarcerate pentru "apartenenţă la o organizaţie criminală, spălare de bani şi corupţie", a precizat Parchetul Federal într-un comunicat. Alte două persoane au fost eliberate de judecător.

Surse judiciare apropiate de dosar au precizat presei internaționale că Eva Kaili, în vârstă de 44 de ani, se numără printre cele patru persoane încarcerate.

Ea nu a putut beneficia de imunitatea parlamentară în acest caz deoarece infracţiunea de care este acuzată a fost constatată "în flagrant delict" vineri, a explicat aceeaşi sursă.

Eva Kaili ar fi fost în posesia unor "saci cu bani" vineri seară când a fost reținută de poliţia belgiană.

De altfel, vineri seară, au avut loc mai multe percheziții, inclusiv la domiciliul din Bruxelles al vicepreședintei elene.

În acest caz, "se suspectează plata unor importante sume de bani sau oferirea unor cadouri semnificative unor terţi aflaţi într-o poziţie politică şi/sau strategică ce permite, în cadrul Parlamentului European, influenţarea deciziilor" acestei instituţii, se subliniază în comunicatul Parchetului Federal.

După izbucnirea scandalului, preşedinta PE, Roberta Metsola, i-a retras Evei Kaili toate atribuţiile delegate, printre care şi aceea de reprezentantă pentru regiunea Orientul Mijlociu. De asemenea, Eva Kaili a fost suspendată din grupul Socialiștilor și Democraților din PE.

Partenerul ei, Francesco Giorgi, ar fi vizat de asemenea, în ancheta de la Bruxelles.

Ziare.com scrie că acest caz vizează o investigație asupra presupuselor activități de lobby ilicite ale Qatarului, „în ceea ce amenință să explodeze într-o criză majoră în inima Uniunii Europene”.

„Raidurile au declanșat un scandal în PE și în grupul Socialiștilor și Democraților în special, care a fost criticat pentru atitudinea sa blândă față de Qatar în perioada premergătoare Cupei Mondiale de fotbal”, notează ziare.com.

„Kaili, unul dintre cei 14 vicepreședinți ai parlamentului, a numit recent Qatarul „un lider în drepturile muncii”, după întâlnirea cu ministrul muncii din această țară, în ciuda preocupărilor profunde internaționale cu privire la condițiile pentru lucrătorii din construcțiile care au ridicat stadioanele”, mai arată sursa citată.

"Astăzi, Cupa Mondială de fotbal din Qatar este o dovadă concretă a modului în care diplomația sportivă poate duce la o transformare istorică a unei țări ale cărei reforme au inspirat lumea arabă", declara Eva Kaili în PE, în 22 noiembrie.

Qatar a fost subiectul unor controverse recente în calitate de gazdă a Cupei Mondiale din 2022, în cursul căreia a fost criticat pentru politicile sale regresive față de drepturile LGBTQ+ și lucrătorii migranți. 

De asemenea, acest stat este acuzat și că vizează oficiali „cu o poziție politică și/sau strategică semnificativă” în PE, trimițându-le „sume substanțiale de bani” și „cadouri importante”, potrivit declarației procurorului, citate de ziare.com.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!