Apar noi dezvăluiri în scandalul Cambridge Analytica. Fiul fostului ministru țărănist al agriculturii, Ioan Avram Mureșan, Dan Mureșan – care a fost găsit mort în camera sa de hotel în Kenya în 2012 – era angajat al companiei și lucra la campania președintelui kenian Uhuru Kenyatta.

Informaţiile au fost făcute publice de nation.co.ke şi preluate de HotNews.ro.

Christopher Wylie, fost director de cercetare la Cambridge Analytica, cel care a făcut primele dezvăluiri privind folosirea datelor utilizatorilor de Facebook în campaniile electorale, a declarat ca Dan Mureşan a fost predecesorul său în funcţie. "Când m-am angajat nu mi-am dat seama ... el (Dan) tocmai fusese găsit mort in camera sa de hotel. De aceea aveau un post liber", a spus Wylie, potrivit publicatiei kenyene citate.

Wylie a refuzat să spună cum a murit românul: "Nu pot afirma că a fost ucis. A murit în camera sa de hotel".

La vremea respectivă, Dan Mureşan avea 32 de ani şi lucra pentru firma britanică de consultanţă politică ce a pus la punct strategii electorale în ţări din Africa, sud-estul Asiei și Europa de Est.

Potrivit HotNews, acesta era coordonator al campaniilor electorale pentru clienţii firmei britanice în care activa. În calitate de expert în comunicare politică, a coordonat campanii electorale în Texas, Virginia şi în ţări din estul Europei si Africa. Dan Mureşan a absolvit London School of Economics şi George Washington University, unde a obţinut un masterat în management politic şi naţionalism.

După cum se știe, Cambridge Analytica se află în centrul unui scandal de proporţii, compania fiind acuzată că a folosit, fără consimţământ, datele a nu mai puţin de 50 de milioane de utilizatori ai Facebook, pentru a elabora un soft care să prezică şi să influenţeze voturile alegătorilor în diverse campanii electorale. Datele au fost colectate prin intermediul unei aplicaţii de teste psihologice concepută de psihologul rus Aleksandr Kogan. Acesta s-a născut în Moldova şi a trăit până la 7 ani la Moscova, înainte de a pleca în SUA.

Într-un interviu la CNN, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg a recunoscut că inclusiv compania are o vină în acest scandal. "A fost a încălcare majoră a încrederii şi îmi pare foarte rău că s-a întâmplat. Responsabilitatea de bază este să protejăm datele utilizatorilor şi, dacă nu putem să facem asta, nu merităm să avem oportunitatea să servim cetăţenii. Responsabilitatea noastră de acum este ca aşa ceva să nu se mai întâmple. Facem mai multe lucruri ca să restricţionăm în viitor accesul dezvoltatorilor. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că nu există alte Cambridge Analytica", a declarat fondatorul Facebook.