Opt bărbaţi care au fost implicaţi în scandalul cu furci şi topoare de la Borod au fost reţinuţi, marţi, de poliţiştii bihoreni, urmând să fie duşi la instanţă cu propunere de arestare preventivă. Cu toţii sunt din colonia de romi şi sunt acuzaţi de loviri sau alte violenţe, respectiv de tulburarea ordinii şi liniştii publice. Unul dintre ei, de 23 de ani, este anchetat şi pentru furt.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Poliţia Bihor, cei opt bărbaţi au vârste cuprinse între 19 şi 56 de ani, toţi fiind din comuna Borod.

"În urma cercetărilor efectuate în cauză, poliţiştii de investigaţii criminale aleşdani îl bănuiesc pe unul dintre cei reţinuţi, respectiv un tânăr de 23 de ani, din Borod, că la 6 iulie a.c., în intervalul orar 17.30 – 18.00, alături de alţi trei minori localnici, ar fi pătruns prin escaladarea gardului într-o livadă de meri din spatele unui imobil din Borod şi ar fi sustras mere, fiind surprinşi de proprietari în stradă, în momentul în care încercau să fugă de la locul faptei. Celelalte şapte persoane reţinute de poliţiştii bihoreni în aceeaşi cauză sunt bănuite că ar fi sărit în sprijinul tânărului de 23 de ani şi toţi, având asupra lor diverse corpuri contondente, l-ar fi agresat pe proprietarul livezii şi pe membrii familiei acestuia. În urma altercaţiei patru persoane de 62, 25, 29 şi 28 de ani au suferit diverse leziuni pentru vindecarea cărora sunt necesare între 7 şi 10 zile de îngrijiri medicale", arată comunicatul Poliţiei.

Documentul mai specifică şi că "starea conflictuală a fost aplanată cu operativitate de poliţiştii Secţiei nr. 1 de Poliţie Rurală Borod".

Sătenii, terorizaţi

După cum BIHOREANUL a mai scris, trei bărbaţi au ajuns vineri seară, la spital, în urma unei bătăi care a izbucnit în Borod. Mai mulţi ţigani au fost surprinşi la furat de către proprietarii unei case, iar apoi şi-au chemat întăriri, iscându-se o bătaie în toată regula. Potrivit martorilor, zeci de bărbaţi de etnie romă au intrat în curtea unei familii şi i-au atacat pe proprietari. Sătenii spun că sunt terorizaţi de comunitatea romă de la marginea localităţii.

"Noi am încercat să îl prindem pe ăla mai mare şi pe ăştia mai mici să îi ducem la poliţie că ce au căutat acolo şi am fugit după el, l-am prins şi când să îl reţinem, ăia mai mici au scăpat şi au fugit în şatră la ei. Au alarmat şatra şi pe urmă au venit toţi: cu furci, cu topoare, cu lopeţi, cu ce au apucat la mână, cu par, cu bâte", a povestit jurnaliştilor de la Digi24 Oradea Florin Brişc, rudă a victimelor.

De altfel, în semn de protest, zeci de oameni s-au adunat vineri seară în faţa Primăriei, nemulţumiţi de faptul că actele antisociale ale romilor par de neoprit. La faţa locului a mers şi şeful Poliţiei Bihor, comisarul şef Alin Haniş, care a promis că vor fi anchetate toate aspectele sesizate de locuitori.

Duşi la arestare

"Miercuri, 11 iulie a.c., poliţiştii din Aleşd îi vor prezenta pe cei opt bărbaţi reţinuţi pentru 24 de ore la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleşd, iar procurorul se va adresa Judecătoriei Aleşd cu propunere de arestare preventivă a celor în cauză, sub aspectul comiterii infracţiunilor de tulburare a ordinii şi liniştii publice, lovire sau alte violenţe şi furt calificat", mai arată comunicatul.

Poliţiştii Compartimentului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei oraşului Aleşd continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aleşd, pentru documentarea întregii eventuale activităţi infracţionale a celor în cauză, se specifică în informare.

UPDATE:

La finalul audierilor, patru dintre cei opt agresori au fost prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă, iar judecătorii i-au arestat pentru 30 de zile.