Preţurile la energie au "explodat" în ultima perioadă, odată cu liberalizarea pieţei, mulţi români reclamând creşterea spectaculoasă a facturilor la energie, dar şi faptul că furnizorii care îi momiseră anterior cu preţuri competitive vor să schimbe preţul.

În acest context, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat sâmbătă, că Autoritatea Naţională de Reglementară în Energie (ANRE) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) vor demara o serie de controale la furnizori de gaze naturale care au încheiat contracte cu preţ ferm pentru un an de zile şi care, acum, notifică consumatorii casnici că vor să schimbe preţul.

"Există o tendinţă speculativă a preţului la anumiţi furnizori, am discutat şi cu ANRE şi vor începe, împreună cu Protecţia Consumatorilor, nişte controale către furnizorii de gaze, către toţi furnizorii de gaze care au încheiat contracte cu preţ ferm pe un an de zile, ofertă fermă în urmă cu câteva luni de zile, iar acum notifică clienţii că vor să schimbe preţul iar acest lucru nu se poate. ANPC poate verifica şi poate intra foarte bine pe ofertă înşelătoare, nu poţi să minţi oamenii, iar ANRE poate să intre şi să îi amendeze cu până la 5% din cifra de afaceri pentru că nu putem accepta ca odată ce ai făcut o ofertă fermă pe un an de zile să o schimbi că aşa ţi se pare ţie", a declarat ministrul la Realitatea.net, potrivit Agerpres.

"Până la urmă, un furnizor nu poate să transfere sută la sută din riscul său către clientul final. Este exclus acest lucru şi nu vom accepta acest lucru", a subliniat el.

Pe de altă parte, Virgil Popescu a anunţat că autorităţile intenţionează să acorde o compensare a preţului facturilor pentru cei care au un venit ce nu-l depăşeşte pe cel mediu.

"Vrem să accelerăm aprobarea legii (Legii consumatorului vulnerabil n.r) şi mutarea acestui termen de 1 octombrie 2022 ori de la 1 ianuarie 2022 în noul buget ori în 30 de zile, cu 1 octombrie, 1 noiembrie anul acesta. Mai mult, vrem să venim cu o compensare suplimentară pentru absolut toţi cei care au până la venit mediu", a mai precizat ministrul Economiei conform surselor citate.

Agerpres mai aminteşte că, potrivit unei declaraţii recente făcute de ministrul Muncii, Raluca Turcan, Executivul urmăreşte modificarea actualului proiect al Legii consumatorilor vulnerabili astfel încât de sprijin la plata facturii să beneficieze mai mult de 427.000 de gospodării, cât era prevăzut până acum.

Digi24 arată că în ultima perioadă furnizorii de energie electrică şi de gaze naturale au notificat consumatorii cu creşteri ale preţurilor, care ajung în unele cazuri să fie duble sau triple.

Premierul Florin Cîţu a declarat sâmbătă, la Botoşani, că reducerea TVA la energie ar fi o soluţie permanentă la o problemă temporară, precizând că nu poate fi de acord cu astfel de modificări.