Primarul Ilie Bolojan şi subprefectul Cristian Bitea par aproape de a îngropa securea războiului. După ce municipalitatea a comunicat Prefecturii abrogarea dispoziţiei primarului nr. 1185 / 23.05.2014 în legătură cu parcările galbene din Parcul Traian, iar aleşii locali au adoptat luni o serie de hotărâri menite să stingă conflictul între instituţii, subprefectul Cristian Bitea a salutat atitudinea municipalităţii, însă cu rezerve.

După cum BIHOREANUL a mai scris, CL a abrogat luni taxa de 45 lei pentru staţionarea fără plată în locurile de parcare cu plată, a redenumit fosta taxă de 300 lei pentru ridicarea maşinilor parcate neregulamentar, ca fiind "contravaloare ridicare, transport şi depozitare a autovehiculelor", şi a decis desfiinţarea fondului de stimulente a angajaţilor Serviciului Parcări de 5% din amenzile încasate, toate fiind prevederi atacate în instanţă de Instituţia Prefectului ca fiind ilegale.

"Instituţia Prefectului Judeţului Bihor consideră atitudinea municipalităţii ca una proximă şi necesară pentru înlăturarea motivelor de nelegalitate semnalate, dar dezaprobă tertipurile colaterale extinse pe această temă", arată Bitea în comunicat, referindu-se la declaraţiile primarului Ilie Bolojan, care afirma săptămâna trecută că va aplica amenzile mai mari pentru contravenienţi, din Codul Rutier.

Edilul spunea atunci că, începând din 1 august, şoferii contravenienţi vor fi taxaţi cu 150 lei pentru parcarea neregulamentară (75 lei în 48 de ore), iar maşinile parcate neregulamentar (pe trecerea de pietoni sau care blochează tramvaiul) vor putea fi ridicate doar cu achitarea taxei de ridicare de 300 de lei, plus 6 puncte-amendă. De altfel, şi în şedinţa CL de luni, directorul AIO Cristian Beltechi a refuzat propunerea consilierilor UDMR de aducere a pragului noii amenzi de la 150 lei la 90 lei (deci tot 45 lei după 2 zile, precum vechea reglementare), susţinând că ar fi nevoie de o dezbatere publică prealabilă.

În contrapartidă, subprefectul Bitea susţine că municipalitatea poate stabili amenzi în cuantumuri mai mici, iar acesta este atributul consilierilor locali. "Cu privire la unele aspecte chestionabile apărute în mass-media locală referitoare la nivelul unor sancţiuni contravenţionale ce urmează a fi aplicate în cauză, facem precizarea că, potrivit legii, contravenţiile pot fi instituite numai de către autoritatea deliberativă a administraţiei publice locale, respectiv Consiliul Local, în sarcina acestuia rămânând şi stabilirea cuantumului amenzii pe baza propunerii primarului şi/sau a unor iniţiative/amendamente ale consilierilor locali, limita minimă prevăzută de lege pentru acest tip de contravenţii fiind de 25 lei. Factorii decizionali trebuie să acţioneze în acest sens cu responsabilitate publică şi cu respectarea principiilor legalităţii, oportunităţii, echilibrului şi proporţionalităţii pentru deciziile pe care le adoptă", zice Bitea.

În finalul comunicatului, subprefectul mai subliniază că "Instituţia Prefectului Judeţului Bihor va monitoriza cu atenţie, în continuare, aceste aspecte, în interesul cetăţenilor şi în scopul garantării respectării legalităţii actelor emise pentru reglementarea unor relaţii sociale privind colectivitatea locală".

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, Prefectura şi Primăria au intrat în război în urmă cu două săptămâni când subprefectul Cristian Bitea a atacat în instanţă dispoziţia primarului Ilie Bolojan privind transformarea în parcări de scurtă durată a 704 locuri din centru, inclusiv din Parcul Traian. Bitea acuză că amplasamentele nu corespund celor enumerate în HCL 640/2006, care inventaria parcările oraşului, fiind trasate în baza unei simple dispoziţii a primarului, care s-a substituit Consiliului Local, singurul cu atribuţii în domeniu.

Ce a urmat citiţi în articolul "Parcări pe lângă lege: Scandalul dintre Prefectură şi Primărie scoate la iveală nereguli în lanţ legate de parcările publice"