Cei doi traficaţi de arme care apar în reportajul difuzat de Sky News au fost reţinuţi joi seară împreună cu cel care a intermediat întâlnirea acestora cu jurnaliştii britanici. Procurorii DIICOT susţin că totul este o înscenare, în timp ce jurnalistul Stuart Ramsay, de la Sky News, ironizează România pe Twitter.

Potrivit unui comunicat transmis de DIICOT, care i-a identificat pe „actori” în scurt timp, Szanto Aurelian-Mihai (intermediarul), Pantics Attila-Csaba şi Pantics Levente („traficanţii”) au fost reţinuţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false.

„Materialul jurnalistic difuzat de postul de televiziune britanic  a fost preluat în mass-media din România și din alte state membre UE, iar din trecerea în revistă a știrilor difuzate pe această temă, cât și a comentariilor difuzate în spatiul public a rezultat că faptele prezentate au generat pe de o parte sentimente reprobatoare la adresa statului român, iar pe de altă parte un sentiment de insecuritate în rândul cetățenilor din România, având în vedere prezentarea unor posibile amenințări la adresa securității naționale a țării”, se arată în comunicat.

Din cercetările efectuate a mai rezultat că, în realitate, așa-zisa investigație jurnalistică nu era fundamentată pe fapte și împrejurări reale, ci a fost creată din inițiativa jurnalistilor, prezentând ca veridice unele date și informații false.

Astfel, a reieșit faptul că la începutul lunii iulie 2016, Szanto Aurelian-Mihai, cetățean român rezident în Marea Britanie de mai mulți ani, a fost contactat telefonic de către un jurnalist britanic, pe care-l cunoscuse anterior, care i-a propus să lucreze ca translator  pentru postul de televiziune britanic. Respectivul jurnalist i-a spus că intenționează să realizeze un documentar despre traficanții de arme și i-a cerut să găsească persoane dispuse să prezinte arme de foc.

Deși Szanto a replicat că nu are posibilitatea de a prezenta arme militare, ci doar arme de vânătoare deținute legal de un prieten de-al său din România, respectivul jurnalist a fost de acord. În aceste condiții, Szanto a luat legătura cu prietenul său, Pántics Attila-Csaba, care a fost de acord cu solicitarea, urmând ca prezentarea armelor să o facă împreună cu vărul său, Pantics Levente.

"Documentar" pe bani

Jurnaliștii britanici i-au oferit lui Szanto Aurelian-Mihai suma de 2000 de euro, pentru realizarea „investigației jurnalistice”, din care acesta a oprit 1000 euro, iar suma de 1000 euro urma să fie împărțită între inculpaţii Pántics Attila-Csaba și Pantics Levente. Pentru realizarea materialului jurnalistic, începând cu data de 29 iulie 2016, pe aeroportul din Târgu-Mureș au sosit cu o cursă aeriană mai mulți jurnaliști britanici, ce au fost preluați de către inculpatul Szanto Aurelian-Mihai cu un autoturism  închiriat special pentru această activitate.

După ce au fost preluați, între jurnaliști și însoțitorii acestora s-au purtat discuții în legătură cu detaliile filmării, iar inculpatului Szanto Aurelian-Mihai i s-a cerut ca persoanele care apăreau în calitate de „traficanți de arme” să poarte cagule. Totodată, acestuia i-au fost precizate întrebările și răspunsurile pe care ar fi trebuit să le dea așa-zișii traficanți, inclusiv preturile pentru unele tipuri de arme. Tot jurnaliștii au mai cerut ca filmarea să se realizeze într-o zonă izolată, împădurită și cu dealuri, autovehiculul cu care se deplasau contrabandiștii să nu aibă numere de înmatriculare, iar armele să fie acoperite cu o pătură.

Întrucât jurnaliştii britanici au solicitat să fie prezentate arme militare marca AK, Pántics Attila-Csaba i-a cerut unei alte persoane  să-i împrumute o armă marca UM SADU, cal. 7,62X39, armă cu destinația ”colecție” pe care acesta o deținea legal. Deși arma era deținută în mod legal, acesta nu era abilitat, potrivit dispozițiilor legale (Legea 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor) să părăsească domiciliul său ori să o împrumute altor persoane, notează DIICOT.

Filmarea a fost realizată în dimineaţa zilei de 31 iulie 2016, când Szanto s-a deplasat cu autovehiculul închiriat, la hotelul în care se aflau cazate patru persoane din echipa postului britanic de televiziune. Împreună cu aceștia, s-au întâlnit cu „traficanţii” Pantics Atilla Csaba și Pantic Levente. Cei doi s-au deplasat cu autoturismul de teren marca Suzuki Samurai fiind urmaţi de către inculpatul Szanto Aurelian-Mihai care conducea autoturismul în care se aflau jurnaliștii britanici.

La o distanță de aproximativ 2 km față de punctul de întâlnire, inculpatul Pantics Atilla Csaba a oprit autoturismul marca Suzuki Samurai și împreună cu inculpatul Pantics Levente au coborât, amândoi si-au pus cagulele pe cap (cagule găsite cu ocazia perchezițiilor domiciliare), însă unul din jurnalistii britanici i-au solicitat și inculpatului Szanto Aurelian-Mihai, în calitate de „intermediar al traficanților de arme”, să poarte cagulă. Neavând cagulă, cei din echipa de filmare i-au înmânat una, o șapcă și o geacă. Ulterior s-a procedat la realizarea materialului video propriu-zis, ocazie cu care au fost puse și întrebările la care erau pregătite și răspunsurile, cerându-li-se în mod expres să vorbească în limba română, chiar dacă limba maternă a inculpaţilor este limba maghiară.

"E inacceptabil"

Procurorii susţin că jurnaliştii au acţionat cu rea credinţă, cunoscând că armele de vânătoare pe care inculpații români (care aveau permise de port-armă pentru o parte dintre acestea, așa cum s-a prezentat mai sus), li le-au pus la dispoziție și pe care le-au filmat ca fiind arme de război, au prezentat publicului larg (reportajul fiind prezentat pe postul de televiziune britanic) un scenariu care, dacă ar fi fost adevărat, ar fi creat impresia că autoritățile statului român nu gestionează sau nu sunt interesate de a gestiona o așa-zisă problemă creată de vânzarea de arme pe teritoriul său, din motive de incompetență sau de corupție.

„Pe lângă modul de exprimare absolut inacceptabil și de neînțeles adoptat de către jurnalistul britanic și preluat de către angajatorul său, postul de televiziune, acțiunile grupului de ziariști britanici pe teritoriul României sunt de natură a afecta securitatea națională a statului român prin inducerea în eroare a autorităților europene, a populației largi din Europa și din România cu privire la posibilitatea autorităților de stat române de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict vecine statului român, de natură a aproviziona cu armament de război deosebit de periculos grupări teroriste din vestul Europei (deseori zguduit în ultimii ani de atentate teroriste) și din Orientul Mijlociu, aceste fapte, dacă ar fi reale, circumscriindu-se finanțării terorismului islamic de către statul român prin complicitatea lașă sau pasivă a autorităților acestora. În lipsa unei intervenții rapide și eficiente a autorităților române, toate aceste aspecte ar fi rămas în memoria publică așa cum autorii acestora au dorit să le înfățișeze”, notează procurorii.

Procurorii îi vor cita şi pe jurnaliştii britanici, în vederea audierii acestora cu privire la aspectele prezentate mai sus, având ca temei dispozițiile procesual-penale și legea privind cooperarea judiciară internațională. 

"Casc..."

Pe de altă parte, tot joi seară, jurnalistul Sky News Stuart Ramsay a reiterat că reportajul despre presupuşii traficanţi de arme din România este real, întrebându-se de ce l-ar cerceta autorităţile pentru expunerea unei situaţii ilegale. "Nu s-a făcut nicio plată; armele şi reportajul, reale; erau arme de vânzare; niciun scenariu; nicio minciună; nicio înscenare; sunt indivizi reţinuţi", a transmis Stuart Ramsay prin Twitter, conform Mediafax. "Nu mă pot opri din râs. De ce ar putea fi pus sub acuzare cineva pentru dezvăluirea unei situaţii ilegale!? Este real. Treziţi-vă!", a adăugat Ramsay.

"Hehe, casc, casc, inca imi place la nebunie. Rad din tot corpul - AK-urile sunt arme de vanatoare ha!", scrie acesta, in urma sutelor de mesaje venite din partea romanilor pe Twitter, in care britanicul este criticat si ironizat.

De altfel, ipoteza înscenării a fost varianta pe care au mers anchetatorii de la început, dat fiind că în filmarea cu pricina aşa zişii traficanţi apar dezinvolţi şi nu se feresc să fie filmaţi, aşa cum se întâmplă de obicei în cazuri similare.

Cert este că filmarea a pus autorităţile pe jar. Ambasada României în Marea Britanie cere postului de televiziune Sky News difuzarea în condiţii similare reportajului despre traficanţi de arme din România a rezultatelor anchetei DIICOT, a sesizat autoritatea de reglementare din domeniul comunicaţiilor din Marea Britanie (OFCOM) şi a trimis unele precizări ministerului britanic al afacerilor externe şi Agenţiei Naţionale pentru Infracţionalitate în cazul reportajului Sky News.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi, la Sibiu, că atitudinea Sky News în ce priveşte reportajul despre presupusul trafic ilegal cu arme de foc din România i se pare "inadmisibilă" şi a transmis ambasadorului României la Londra că vrea "o poziţie”. De altfel, Poliţia Română a anunţat încă de luni că armele care apar în imaginile difuzate de Sky News, în materialul referitor la posibile fapte de trafic de armament în România, sunt unele de vânătoare, neexistând date potrivit cărora ar fi unele de contrabandă.