Plocoanele din Joia Mare se lasă cu sancţiuni. Directorul Romsilva a reacţionat la dezvăluirile BIHOREANULUI, care a filmat şi fotografiat mai mulţi angajaţi ai Ocolului Silvic în timp ce-şi cadoriseau şefii cu miei şi palincă, şi cere Direcţiei Silvice Bihor suspendarea şefului Ocolului, Cornel Hulea, dar şi cercetarea disciplinară a tuturor celor 9 angajaţi demascaţi în operaţiunea "Şpaga de Paşti".

De îndată, proceduri de cercetare disciplinară

Informaţia a fost transmisă redacţiei joi după amiază, de Biroul de presă al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva. În document se arată că directorul general al RNP - Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a solicitat Direcţiei Silvice Bihor, în calitate de angajator delegat, "să iniţieze, de îndată, procedurile de cercetare disciplinară prealabilă şi să sesizeze Consiliul de disciplină în vederea aplicării sancţiunilor prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă 59/2000 privind Statutul personalului silvic" în cazul personajelor care apar în articolul BIHOREANULUI.

"În acest sens, în baza Regulamentului Intern şi a Codului de conduită etică şi profesională a salariaţilor Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, precum şi a Contractului Colectiv de Muncă al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, s-a solicitat suspendarea contractului individual de muncă pe perioada maximă prevăzută de lege, pentru şeful Ocolului Silvic Oradea şi sancţiuni disciplinare pentru ceilalţi angajaţi implicaţi în evenimentul din 25 aprilie", arată comunicatul.

Precizând că "directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva declară toleranţă zero pentru astfel de fapte incompatibile cu statutul personalului silvic", reprezentaţii instituţiei promit că măsurile dispuse de "Comisia de cercetare disciplinară de la nivelul Direcţiei Silvice Bihor pentru cercetarea disciplinară a celor nouă salariaţi ai Ocolului Silvic Oradea vor fi comunicate public".

Un’ te duci, Cornelule?

Potrivit Statutului personalului silvic, sancţiunile pot fi: mustrare, avertisment, diminuarea salariului şi, după caz, a indemnizaţiei de conducere cu 5%-30% pe o durată de 1-3 luni, retrogradarea din funcţie pe o durată de 1-6 luni, suspendarea din funcţie pe 1-12 luni, prelungirea cu 1-3 ani a duratei de acordare a unei gradaţii sau de promovare în grad, sau chiar desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă. Persoana sancţionată cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă pierde calitatea de membru al Corpului silvic şi dreptul de a-şi exercita profesiunea de silvicultor în cadrul structurilor de specialitate.

Potrivit Codului Muncii, suspendarea contractului individual de muncă - care e cerută în cazul lui Cornel Hulea - ar avea ca efect "suspendarea prestării muncii de către salariat şi a plăţii drepturilor de natură salarială de către angajator". "În cazul suspendării contractului individual de muncă din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendării acesta nu va beneficia de niciun drept care rezultă din calitatea sa de salariat", spuen Codul. Asta ar însemna că, practic, şeful Ocolului Silvic Oradea, principalul artizan al operaţiunii "Mielul", ar putea să părăsească instituţia până când va fi finalizată cercetarea disciplinară, fără a beneficia de niciun venit.

Rămân pe funcţii

Şeful Direcţiei Silvice Bihor, Adrian Jurcău, a precizat, însă, că până la finalizarea cercetărilor disciplinare, cei 9 silvicultori vor rămâne în funcţiile actuale, inclusiv şeful Ocolului Silvic, în ciuda faptului că, potrivit comunicatului Romsilva, în cazul lui Hulea s-a solicitat suspendarea contractului individual de muncă.

„Contractul individual de muncă nu mai poate fi suspendat pe durata cercetării disciplinare prealabile. Această prevedere a Codului Muncii a fost declarată neconstituţională de Curtea Constituţională în 2016, deci nu mai avem această posibilitate. Paragraful din comunicatul Romsilva, unde se solicita acest lucru, a fost introdus din greşeală. Probabil că cei care au redactat documentul nu sunt în temă cu toate modificările legislative”, a declarat, vineri, directorul Adrian Jurcău.

Jurcău susţine că a iniţiat deja procedurile de cercetare disciplinară prealabilă a celor 9 subordonaţi şi a sesizat Consiliul de diosciplină al Direcţiei Silvice Bihor, care va demara ancheta în caz. „Se vor face audieri, verificări. În funcţie de rezultatele cercetărilor, Consiliul de disciplină va dispune sancţiunile. Până atunci, toţi cei 9 angajaţi rămân în funcţii”, a precizat Jurcău.

Cei 9 care au speriat Vestul

Sancţiunile disciplinare cerute pentru ceilalţi angajaţi nu sunt menţionate de comunicatul Romsilva, cum nu sunt menţionate nici identităţile celor 9 persoane. Articolul BIHOREANULUI a identificat 9 funcţionari implicaţi în acţiunea din Joia Mare: şeful de Ocol Cornel Hulea, pădurarii Nicolae Rotaru, de la cantonul Apateu, Claudiu Codreanu de la Şauaieu, Stelian Chiş şi Faustin Chiş din Mierlău, Florian Berea de la Cordău, respectiv Ioan Ilonca din Miersig, normatorul Gheorghe Bughiu şi secretara Elena Balog din cadrul Ocolului Silvic Oradea.

După cum se ştie, în Joia Mare, BIHOREANUL i-a surprins pe pădurarii Ocolului Silvic Oradea veniţi în şir la sediul instituţiei ca să-şi cadorisească şefii cu pălincă, vin şi miei, după ce şefii instituţiei au impus într-o şedinţă ca fiecare pădurar să cotizeze de Paşte cu carne şi băutură.

Reporterii i-au imortalizat atât pe cei care dădeau plocoanele, cu aerul că-şi fac datoria, cât şi pe cei care primeau, cu sentimentul că li se cuvine, unele dintre daruri urmând să fie date, potrivit unor surse din instituţie, "mai departe", către alţi şefi şi instituţii. Surprins de ziarişti, şeful Ocolului, Cornel Hulea, a luat-o pur şi simplu la fugă din sediul instituţiei.

Vezi imagini şi cititţi detaliile scandalului în articolul: Şpaga de Paşti: BIHOREANUL i-a surprins în flagrant pe pădurarii Ocolului Silvic Oradea ducând mită miei, palincă şi vin pentru şefi (FOTO / VIDEO)