Ungaria va lua măsuri diplomatice în privinţa interzicerii de către România a arborării steagului secuiesc pe clădirile oficiale, a declarat secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth, joi, pentru postul public de radio Kossuth. Măsurile nu au fost anunţate încă.

Nemeth a cerut României să ridice interdicţia de folosire a simbolurilor secuieşti şi să pună capăt "agresiunii simbolice", declaraţii criticate de ministrul român de Interne, Titus Corlăţean, care de altfel, l-a criticat şi pe ambasadorul ungar la Bucureşti, Oszkar Fuzes, care şi-a exprimat sprijinul faţă de autonomia Ţinutului Secuiesc.

De asemenea, ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, a anunţat joi că nimic din ceea ce a declarat ambasadorul ungar în România pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc "nu deviază de la poziţia Guvernului ungar". "Fără îndoială, România este într-o poziţie în care trebuie să ia măsuri, procedurile judiciare iniţiate în legătură cu arborarea steagului în România trebuie abandonate", a declarat el.

Martonyi a declarat că Ungaria şi-a menţinut o poziţie clară privind eforturile pentru asigurarea autonomiei Ţinutului Secuiesc, în ultimii 22 de ani. Este foarte important "să nu începem lupta steagului", a declarat ministrul ungar. În ultimele câteva luni, i s-a transmis României că relaţiile bune şi parteneriatul strategic dintre cele două ţări ar putea fi puse în pericol, a adăugat el.

În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o poziţie fermă şi să transmită că România nu acceptă "obrăznicii" din străinătate şi nici sfaturi.

La finalul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol.

(sursa: mediafax.ro)