Poliţia Română a anunţat că în luna martie s-au înregistrat scăderi ale furturilor, tâlhăriilor şi infracţiunilor stradale, iar tentativele de omor au scăzut cu 50%. În schimb s-au înmulţit cazurile de violenţă în familie.

Victime în izolare

Un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române arată că față de aceeași perioadă a anului trecut a scăzut numărul accidentelor rutiere cu 31%, al persoanelor decedate cu 1%, iar al răniţilor grav cu 37%.

Scăderi s-au înregistrat și în rândul faptelor penale. "Infracţiunile contra patrimoniului sunt, în luna martie, în scădere cu 17,1%. Astfel, infracţiunile de furt au scăzut cu 19,8%, iar tâlhăriile cu 20%. Faptele de loviri sau alte violenţe au scăzut cu 9,4%, infracţiunile stradale cu 26,7%, iar tentativa la omor a scăzut cu 50%", se arată în comunicat.

În schimb, datele IGPR arată că numărul cazurilor de violență în familie a crescut.

"În ceea ce priveşte faptele penale în domeniul violenţei în familie, în luna martie 2020, faţă de aceeaşi lună a anului precedent, a crescut numărul infracţiunilor sesizate cu 2,3%. Astfel, numărul victimelor care au avut încredere să sesizeze faptele poliţiei a crescut. Din totalul faptelor de violenţă în familie ce sunt sesizate, peste jumătate reprezintă fapte de loviri sau alte violenţe", se mai arată în comunicat. 

Un fenomen mondial 

În toate ţările afectate grav de pandemie se înregistrează o creştere a violenţei domestice, atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi ONU.

Potrivit Libertatea.ro, în Marea Britanie autorităţile vorbesc despre o creştere de 65%. În provincia chineză Hubei, epicentrul pandemiei de Covid-19, numărul cazurilor de violență domestică anchetate de poliție s-a triplat de la instalarea carantinei. De la 47 de cazuri raportate în tot anul trecut, în numai o lună și jumătate de izolare la domiciliu s-a ajuns la 162 de cazuri.

"Pentru multe femei şi fete, ameninţarea este cea mai mare acolo unde ele ar trebui să fie în siguranţă, în casele lor. În ultimele săptămâni, pe măsură ce presiunea economică şi socială şi frica au crescut, am observat o creştere oribilă la nivel global a violenţei domestice", a spus Antonio Guterres, secretar general ONU, potrivit The Guardian.