O echipă de orădeni a fost premiată la Gala premiilor din industria IT a Asociaţiei patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), pentru crearea unei aplicaţii care măsoară pulsul, rata respiratorie şi în curând şi nivelul oxigenului în sânge, după scanarea feţei pentru doar 40 de secunde!

Aplicaţia viitorului

Cei zece IT-işti, de la compania Qubiz din Oradea, au început să lucreze la crearea aplicaţiei numite "Life light" din luna februarie a anului trecut, aceasta urmând să fie vândută, la finalizare, firmei britanice XimLtd.

"A fost o adevărată aventură. Am lucrat ore întregi, am folosit foarte multe programe, pentru a ajunge la o asemenea performanţă, dar acum suntem mulţumiţi. Am dezvoltat aplicaţia pentru XimLtd, care se află în colaborare cu Institutul Naţional de Măsurare al Regatului Unit, deci va fi folosită în spitale", a explicat Alex Oancea, IT-ist la Quibiz, pentru BIHOREANUL.

Cei mai buni

Mândri de creaţia lor, IT-iştii de la Qubiz au înscris "Life light" la Gala premiilor ANIS, unde la finalul lunii trecute au reuşit să câştige cea mai importantă distincţie "The R&D Project of the Year" (Proiectul anului). Deşi gala s-a desfăşurat online, organizatorii le-au trimis câştigătorilor o cupă, ciocolată şi şampanie.

Echipa orădeană a concurat cu firma Adobe care a creat aplicaţia "Neuronal Filters", o platformă ce permite aplicarea unor funcţii avansate de filtrare în cadrul Adobe Cloud, şi cu Tremend, care a concurat cu aplicaţia "HumanoIT", o platformă care verifică autenticitatea documenteor şi verifică identitatea unei persoane.

Vezi premierea aplicaţiei:

În dezvoltare 

În prezent, aplicaţia reuşeşte să identifice pulsul şi rata respiratorie după ce scanează faţa unei persoane timp de 40 de secunde, dar IT-iştii lucrează ca în curând aceasta să detecteze şi nivelul oxigenului în sânge.

Chiar dacă a fost creată pentru a fi folosită cu ajutorul unui smartphone, aplicaţia nu este disponibilă încă în Google Play sau AppStore, decizia apariţiei urmând să fie luată de firma care a cumpărat-o.