Judeţul Bihor scapă de codul roşu de caniculă, însă rămâne sub cod galben. Maximele termice se vor situa în jurul valorii de 35 de grade, iar în a doua parte a zilei, respectiv în noaptea de duminică spre luni, vor fi furtuni.

"În nord-vestul şi nordul ţării şi local în zonele de munte, disconfortul termic va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa în jurul valorii de 35 de grade", se arată pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Specialiştii avertizează, însă, că în a doua parte a zilei de duminică (6 august) şi în noaptea de duminică spre luni (6/7 august) vor fi averse torenţiale, însoţite de frecvente descărcări electrice, grindină şi vijelii, în special la munte, în nord-vestul şi nordul teritoriului, iar în cursul zilei de luni (7 august) mai ales în jumătatea de nord.

În total, codul galben va viza 12 judeţe (unele doar parţial), două judeţe – Mehedinţi şi Dolj – vor rămâne sub cod roşu, iar restul ţării va fi sub cod portocaliu.

Potrivit ANM, în judeţele Mehedinţi şi Dolj se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40 - 41 de grade. Valul de căldură va persista, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 şi 84 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade. 

În ce priveşte zonele vizate de cod portocaliu - în Banat, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei şi a Transilvaniei, precum şi în nordul şi estul Olteniei şi în sudul Crişanei, temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 - 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

Vremea caniculară se va menţine şi pe parcursul săptămânii viitoare, îndeosebi în zonele de câmpie.

De altfel, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunţat că prelungeşte restricţia pentru maşinile de mare tonaj. Duminică, între orele 12 şi 20, pe reţeaua de drumuri naţionale şi autostrăzi care tranzitează teritoriul României vor fi instituite restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu o masă autorizată mai mare 7,5 tone. Este posibil ca aceste restricţii, în funcţie de avertizările şi prognozele emise de A.N.M., să fie menţinute si pentru ziua de luni, 07.08.2017.

Sâmbătă, județul Bihor se află sub cod roșu de caniculă.

Vezi recomandările specialiștilor pe această temă în articolele:

ISU Crişana, mesaj pentru bihoreni: În zilele cu caniculă, evitaţi să ieşiţi din casă!

În plină arşiţă, Direcţia de Sănătate Publică aminteşte regulile pentru menţinerea sănătăţii în perioadele caniculare

Canicula şi aerul condiţionat