Scene de film în ancheta ce-l priveşte pe medicul Mihai Lucan, reţinut joi de DIICOT, în dosarul de delapidare a Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca. Surse din anchetă au declarat pentru Pro TV că medicului i-au căzut 5.000 de euro din buzunar chiar la ieşirea din biroul procurorului care l-a audiat.
"Joi seară, în timp ce medicul Mihai Lucan era scos din biroul procurorului, pentru a fi dus în arest, i-ar fi cazut din buzunar 5.000 de euro", au declarat surse din cadrul anchetei pentru Pro TV.
Un alt detaliu interesant este că, în timpul percheziţiilor de miercuri, de la casa medicului din Cluj, ginerele său a încercat să sară gardul cu sume importante de bani şi bijuterii.
"În timpul percheziţiei DIICOT, o rudă a chirurgului clujean Mihai Lucan a încercat să sustragă bani, mai multe bijuterii şi ceasuri poleite cu aur, în valoare de zeci de mii de euro - toate aparţinând familiei Lucan. Suspectul a fost prins în flagrant de poliţiştii de la "crimă organizată", a scris pe Facebook juralistul Andrei Ciurcanu, de la Rise Project.
"La un moment dat, ginerele lui Lucan ar fi încercat să fugă din casă cu un rucsac plin cu ceasuri foarte scumpe şi ar fi ascuns 10.000 euro în rezervorul maşinii. Când ar fi vrut să sară gardul, a fost prins de un ofiţer DIAS", au mai spus surse judiciare pentru Pro TV.
După cum se ştie, medicul Mihai Lucan a fost reţinut, joi seară, de procurorii DIICOT, structura Centrală, care l-au şi prezentat, în cursul zilei de vineri, instanţei, cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii au respins, însă, solicitarea magistraţilor, luând decizia ca Mihai Lucan să fie cercetat sub control judiciar.
Aceeaşi măsură a fost dispusă şi în cazul fiului său, respectiv a celorlalte persoane implicate în dosar. În acest dosar mai sunt alte două reţineri - directorul economic şi cel administrativ al Institutului de Urologie şi Transplant din Cluj-Napoca, institut, care spune anchetatorii, a fost devalizat de către medicul Mihai Lucan, fiul acestuia şi complicii lor.
Membrii grupului sunt acuzaţi că au prejudiciat Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, inclusiv prin folosirea unui aparat utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapie, aparat care a fost transferat la clinica privată fără acte, consumabilele necesare find achitate tot de institut. Astfel au fost trataţi 159 de pacienţi, findu-le percepute sume cuprinse între 3000 şi 6.700 euro/intervenţie.
Pe lângă medicul Mihai Lucan, suspecţi în acest dosar mai sunt Valeriu Ciprian Mihai Lucan şi Dan Emil Fofiu Sânpetreanu, care, potrivit procurorilor, au constituit un grup infracţional organizat, în calitate de angajaţi ai Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, având ca scop însuşirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul institutului, respectiv a serviciilor medicale specifice prestate de către angajaţii acestei unităţi sanitare, în beneficiul clinicii medicale aparţinând SC Lukmed SRL.
Perioada vizată este începutul anului 2005 - sfârşitul anului 2016, când, prin faptele lor, suspecţii au prejudiciat institututul cu o sumă în cuantum de 5.169.406,91 lei. Această sumă reprezintă contravaloarea serviciilor medicale constând în determinările anatomo-patologice, a spitalizării unui mare număr de pacienţi şi a materialelor/bunurilor cu destinaţie în domeniul sanitar utilizate în cadrul Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.