Incident şocant la Piteşti, sub ochii mai multor martori: un bărbat de 63 de ani a murit după ce patru poliţişti au încercat să-l imobilizeze, pentru că nu voia să plece de pe o terasă. Pensionarul a fost trântit la pământ de oamenii legii şi a făcut un stop cardio-respirator, în urma căruia a decedat. Procurorii fac acum cercetări pentru purtare abuzivă şi ucidere din culpă.

Trântit pe beton

Potrivit epitesti.ro, incidentul a avut loc vineri, la un restaurant din Autogara Sud Piteşti, unde a izbucnit un mic incendiu, luând foc o friteuză. În urma apelurilor la 112, acolo s-au dus mai multe echipaje de pompieri şi poliţişti.

Potrivit martorilor, unul dintre clienţii restaurantului, pe numele lui Zaharia Barbu, care părea în stare de ebrietate, s-a ţinut după poliţişti, vorbind cu ei, în timp ce pe terasă alţi clienţi priveau nestingheriţi.

La un moment dat, vizibil enervat de bărbat, unul dintre agenţi strigă puternic la el, iar un altul îl trânteşte la pământ, cu faţa spre beton. Imaginile surprinse de un martor arată că mai mulţi poliţişti încearcă să-l imobilizeze pe pensionarul căzut.

În acest timp, însă, inima lui Barbu înceta să bată. Victima a făcut un stop cardio-respirator, iar manevrele de resuscitare ale paramedicilor nu l-au mai putut aduce la viaţă.

Poliţiştii spun că l-au scos din pericol

În ochii Poliţiei Argeş, incidentul s-a petrecut puţin diferit. Potrivit Agerpres, un comunicat oficial al instituţiei arăta, iniţial, că victima a consumat băuturi alcoolice la o masă şi a refuzat să iasă din incintă. „Bărbatul a fost somat, iar ca urmare a faptului că cel în cauză nu s-a supus indicaţiilor şi s-a manifestat recalcitrant, s-a procedat la evacuarea sa. Bărbatul a intrat în stop cardio-respirator", a anunţat Poliția Argeș.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al IPJ Argeş, Florian Popa, a susţinut că bărbatul a fost evacuat de poliţişti „având în vedere şi starea de pericol în care acesta se afla, iar în această împrejurare i-a venit rău”. Numai că, după cum se vede în imaginile surprinse de martori, starea de pericol nu era declanşată de incendiu, ci de ei: pompieri au stins incendiul care s-a manifestat doar în friteuză, dovadă că pe terasă erau alţi clienţi care mâncau liniştiţi, fără să fie deranjaţi sau să se simtă în pericol.

Procurorii au deschis un dosar penal şi au început cercetările pentru purtare abuzivă și ucidere din culpă.

„Sunt bătăi în fiecare seară”

Un reportaj publicat sâmbătă de ziarul Libertatea arată că victima, un fost inginer ajuns la pensie, care îşi îngrijea soţia bolnavă şi imobilizată la pat, era un client cunoscut în zona restaurantelor din autogară. Martori citaţi de ziar susţin că bărbatul nu consuma alcool în exces, ba chiar înainte de incidentul care i-a provocat moartea ar fi comandat doar o cafea şi o apă. Totodată, spun despre el că era un bărbat vesel şi vorbăreţ.

Comercianţii şi şoferii din autogară au mai relatat pentru jurnaliştii Libertatea însă că în zona Terasei Dual, unde s-a petrecut tragedia, poliţiştii aplică frecvent bătăi. „Sunt bătăi în fiecare seară. Dar de murit, n-a murit nimeni până acum”, afirmă un bărbat în vârstă, care locuieşte aproape de autogară.

 Poliţistul care l-a apucat pe Zaharia Barbu de umeri şi braţe şi l-a trântit la pământ este şi el cunoscut de oamenii din autogară. „E fiu de poliţist. A mai avut probleme din astea. E al dracului, nu discuţi cu el, mai bine te fereşti. Vine mereu în patrulare pe aici”, susţine un dispecer.