Din cele aproape 7.000 de cadre didactice care predau în judeţul Bihor, doar 41% şi-au arătat disponibilitatea pentru a se vaccina împotriva Covid-19, arată datele Inspectoratului Şcolar Judeţean.

„Din 6.896 de cadre didactice din judeţ, s-au declarat pentru vaccinare 2.845 de persoane, aproximativ 41%”, a declarat şeful IŞJ Bihor, Virgil Blage, vineri, pentru BIHOREANUL.

Din rândul personalului auxiliar din şcoli şi grădiniţe, 268 de angajaţi din totalul de 691 vor să se vaccineze (39%). Scepticismul este şi mai accentuat în rândul personalului nedidactic: din 1.704 angajaţi, doar 511 (29%) vor să se vaccineze.

Consilii cu specialiştii

Unităţile de învăţământ din judeţ au raportat aceste date în ziua de 13 ianuarie şi, tocmai pentru că le-a considerat nesatisfăcătoare, Blage le-a cerut tuturor directorilor de şcoli şi grădiniţe să organizeze consilii profesorale, la care să invite specialişti din medicină, care să răspundă nelămuririlor dascălilor.

„În ultimele două zile, au avut loc deja asemenea consilii, dar încă nu am datele privitoare la cei care s-au răzgândit. Sigur numărul celor care îşi doresc vaccinarea va creşte”, a declarat Blage, convins că, odată ce vor putea adresa întrebări direct unor specialişti, dascălii bihoreni vor accepta vaccinul.

Întrebat dacă el însuşi se va vaccina, Blage a răspuns că, în mod cert, da. „Categoric, fără niciun fel de discuţii, mă voi vaccina, chiar şi public, dacă este nevoie. Eu am încredere deplină în medicină. Ştiinţa şi progresul din domeniul medical ne-au salvat de multe ori”, a declarat inspectorul şcolar general.

Neîncredere, şi la Universitate

Şi Universitatea din Oradea a transmis Ministerului Educaţiei o situaţie privind numărul angajaţilor care doresc să se vaccineze. Potrivit rectorului Constantin Bungău, 705 salariaţi din totalul de 1.579, adică 45%, au declarat că vor să fie imunizaţi.

„Celor 705 li se adaugă colegii de la Facultatea de Medicină, care au fost deja vaccinaţi, şi colegii care au avut Covid-19 şi care nu pot fi vaccinaţi încă”, a declarat Bungău. Numărul total al acestora nu a fost centralizat.

În mediul universitar, scepticismul este mare în rândul personalului nedidactic: din cei 195 de angajaţi ai Universităţii, doar 33 vor să fie vaccinaţi. La personal didactic auxiliar, s-au înscris pe listă 151 de angajaţi din totalul de 276, iar din rândul cadrelor didactice 458, din totalul de 875. De asemenea, Universitatea va mai programa la vaccin 63 de cadre didactice asociate, din totalul de 233.

„Sunt sigur că lista va creşte, este o situaţie preliminară”, a mai spus rectorul. De asemenea, Bungău a confirmat că şi el se va vaccina: „De-abia aştept”.

Totodată, rectorul a anunţat că studenţii FMF Oradea au început vaccinarea, ei fiind chemaţi de autorităţi la centrul amenajat în Spitalul Clinic de Urgenţă „Avram Iancu”.

Etapa a doua a campaniei de vaccinare împotriva Sars-Cov-2, în care sunt cuprinşi adulţii cu vârste de peste 65 de ani, bolnavii cronici şi lucrătorii esenţiali, printre care se numără şi profesorii, a început în România vineri. Deocamdată, însă, doar scriptic, deoarece imunizările propriu-zise vor debuta săptămâna viitoare.