Schelele de pe Casa Poynar, de pe faţada dinspre Teatrul de Stat, au fost date jos, dezvăluind clădirea, monument istoric, în toată splendoarea ei.

Imobilul se află într-un amplu proces de restaurare, de reabilitare a faţadei, casei scării, dar şi de înlocuire a ţiglei de pe acoperiş.

"Începute anul trecut, lucrările sunt executate de SC Constructorul Sălard SRL, urmând să fie gata până în iulie 2016. Valoarea contractului de lucrări este de 431.179,73 lei fără TVA, iar lucrările constau în refacerea ornamentelor distruse la faţade, reparaţii la acoperiş, înlocuirea jgheaburilor, burlanelor şi a streşinilor din tablă, respectiv refacerea tencuielilor deteriorate în timp la faţade, reparaţii la balcoane, dar şi în consolidarea planşeului de la casa scării", arată comunicatul Primăriei.

Conform documentului, până în prezent au fost reparate ornamentele şi tencuiala faţadei exterioare, balcoanele, tâmplăria a fost parţial restaurată, acoperişul a fost reparat şi vopsit. S-au refăcut, totodată, tencuielile şi au fost montate paratrăsnetele.

"În perioada următoare se va lucra în interior, la planşeul de la scară", mai arată sursa citată.

După cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările de reabilitare a casei Poynar fac parte din programul municipalităţii de reabilitare a faţadelor din centrul istoric, prin care proiectul tehnic a fost realizat de Fundaţia de Protejare a Monumentelor Bihor, iar municipalitatea acordă un grant nerambursabil de 20% din valoarea lucrărilor.

Diferenţa de 80% se acordă locatarilor printr-un credit rambursabil cu rate pe 5 ani, fără dobândă. Lucrările de reabilitare vizează refacerea ornamentelor distruse, repararea acoperişului, a jgheaburilor şi a burlanelor, şi repararea tencuielilor distruse de timp.