Nu mai este un secret pentru nimeni că staţiunea Vârtop, unde bihorenii, dar nu numai, merg iarna ca să schieze ori, mai nou, măcar să vadă zăpada, s-a dezvoltat fără nicio noimă. Cabane şi pensiuni au fost construite fără norme urbanistice şi, pe lângă aspectul haotic al staţiunii, drumurile secundare şerpuiesc printre case, iar locurile de parcare sunt mult prea puţine.

De parcă dezordinea arhitecturală n-ar fi destul de mare, Mănăstirea Izbuc se pregăteşte să construiască în Vârtop şi o biserică.

N-ar fi o problemă dacă lăcaşul ar fi unul mic şi cochet, care să cadreze cu zona montană, însă, după cum se vede în proiectul depus spre avizare la Agenţia de Mediu, ortodocşii vor ditamai lăcaşul de cult, cu turle şi cupole, pe modelul celui construit în curtea mănăstirii din Izbuc. Biserica ar urma să fie ridicată pe un teren de 900 mp deţinut de Parohia Izbuc, cu acces de pe drumul care duce la pârtia Piatra Grăitoare.

Memoriul nu pomeneşte nimic despre valoarea investiţiei ori despre sursa banilor, dar Bihorel nu s-ar mira dacă preoţii ar începe să ceară bani turiştilor care vor urca pe pârtia de schi. În fond, la cât de prost sunt întreţinute pârtiile, s-ar putea ca preoţii să fie mai utili ca medicii...