Începând din luna decembrie, orădenii care au rezervate locuri de parcare de domiciliu nu le vor mai plăti la asociațiile de proprietari de care aparțin, ci la Primărie. Aceste taxe vor fi încasate la ghișeele fizice sau prin intermediul serviciilor online pe care municipalitatea le oferă (Ghișeul online de pe site-ul www.oradea.ro, aplicația MobilePay sau site-ul ghiseul.ro).

Edilul Florin Birta a anunțat că această schimbare s-a impus tocmai pentru ca cetățenii să poată plăti această taxă și online, serviciu pe care nu toate asociațiile din oraș îl au. „Am avut o serie de solicitări din partea orădenilor, să se poată face plata la fel ca pentru taxele și impozitele locale”, a declarat primarul, miercuri, într-o conferință de presă.

În plus, municipalitatea va putea controla astfel dacă orădenii care au rezervate asemenea locuri și plătesc pentru ele.

În prezent, există suspiciuni că la mai multe asociații de proprietari din oraș există locuri rezervate de proprietarii de autoturisme, dar pentru care aceștia nu plătesc taxa aferentă, care începe de la 160 lei pe an și poate ajunge la sume mult mai mari, în cazul blocurilor cu puține locuri de parcare în jur.

Chiar dacă asociațiile de proprietari nu vor încasa în mod direct acești bani, tot vor rămâne cu comisionul de 10% pe care îl au, conform regulamentului orașului. „Primăria va vira această sumă către asociațiile de proprietari, pentru că se vor ocupa în continuare de administrarea și împărțirea locurilor de parcare”, a spus Birta.

Locurile de parcare la domiciliu se plătesc anual, de regulă până la 31 decembrie. Acum, pentru că a fost introdusă această schimbare în modalitatea de plată, termenul a fost prelungit până la 31 ianuarie 2024.

Și, ca să nu-i bulverseze pe orădeni, doar în luna decembrie a acestui an Primăria le permite să facă plățile și către asociații, urmând ca de anul viitor să intre în vigoare regula care prevede că încasarea acestor taxe se face exclusiv de municipalitate.

Primarul Birta a anunțat și că Primăria lucrează la o aplicație care va include toate locurile de parcare din Oradea, inclusiv cele de domiciliu sau cele din parcările supra și subterane.

„Dintr-o simplă aplicație, vei putea să plătești orice parcare, de la parcări supraterane la parcări pentru riverani. Această aplicație este aproape de finalizare, urmează să intre în teste și estimez că undeva în primăvară va fi dată în funcțiune”, a declarat edilul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!