Şefii din şase direcţii regionale antifraudă au fost înlocuiţi în funcţie, trei dintre aceştia preluând alte direcţii, înlocuit fiind şi inspectorul general adjunct al Direcţiei Generale Antifraudă din structura Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), prin decizii ale premierului Ponta, motivate ca urmărind "consolidarea organizaţională şi creşterea eficienţei activităţii specifice a DGAF".

Astfel, au fost eliberaţi din funcţia de inspector general adjunct antifraudă Valeriu Gâlă (Direcţia Generală Antifraudă din structura ANAF), Claudiu Codrea (Direcţia Regională Bucureşti), Cosmin Georgescu (Direcţia Regională Suceava), Gabriel Cărbunaru (Direcţia Regională Alexandria), Adrian-Paul Voicu (Direcţia Regională Târgu Jiu), Călin Vesa (Direcţia Regională Deva), Iulian-Bogdan Gheorghe (Direcţia Regională Oradea).

În locul acestora au fost numiţi Marius Stănilă (în structura ANAF), Dan Niţă (Suceava), Claudel Şelaru (Târgu-Jiu), Marius Coturbaş (Oradea).

Trei dintre inspectorii şefi locali înlocuiţi au fost mutaţi pe un post similar, dar la alte regionale, respectiv Cosmin Georgescu (de la Suceava la Alexandria), Iulian-Bogdan Gheorghe (de la Oradea la Bucureşti) şi Adrian-Paul Voicu (de la Târgu-Jiu la Deva).

Deciziile au fost emise la propunerea conducerii Agenției Naționale de Administrare Fiscală, "care a avut în vedere atât competența, experiența profesională, integritatea și performanțele manageriale dovedite, precum și necesitatea de promovare a bunelor practici în combaterea fermă a evaziunii și fraudelor fiscale şi vamale", arată un comunicat al DGAF.

Şeful DRAF Oradea, bucureşteanul Iulian-Bogdan Gheorghe, este un apropiat al şefului ANAF, Gelu Diaconu. Fost director coordonator al Regiei Autonome a Protocolului de Stat - Scroviştea, el a fost instalat la şefia Gărzii Financiare chiar înainte de desfiinţarea acesteia, pentru a face "curăţenie". Mutarea sa de la Oradea, unde instituţia a stârnit dure critici privind cheltuielile nejustificate şi controalele abuzive, la Bucureşti, unde are domiciliul, echivalează deci cu o avansare.

Nu la fel de clară este situaţia lui Călin Vesa, care a ajuns la şefia DRAF Deva după ce a părăsit şefia Regionalei Vamale Oradea. Nu este exclus ca, acum, orădeanul să vrea se reîntoarcă la şefia ei, doar că între timp aceasta a fost mutată forţat, cu tot cu angajaţi, de la Oradea la Cluj.

Inspectorii ocupau posturile respective din septembrie 2013, numirile fiind temporare, până la ocuparea lor prin concurs, conform procesului de restrucurare a ANAF, care se încheia până la 1 decembrie. Concursuri, însă, nu s-au organizat pînă astăzi.

În cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală funcţionează opt direcţii regionale antifraudă fiscală, conduse de inspectori generali adjuncţi, cu sediile în Bucureşti, Alexandria, Constanţa, Sibiu, Suceava, Târgu Jiu, Deva şi Oradea.