La cererea președintelui Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, Filarmonica de Stat din Oradea, la fel ca alte instituții de cultură din subordinea CJ, a desființat mai multe posturi pentru a reduce cheltuielile. Deși la începutul săptămânii se vehicula ideea desființării Corului Filarmonicii, Bolojan a asigurat vineri că artiștii nu vor fi afectați.

"Aerisirea" organigramelor instituţiilor de cultură a fost vehiculată de ceva vreme. Vinerea trecută, Consiliul de Administraţie al Filarmonicii de Stat a avut o primă întâlnire în acest sens. De atunci, BIHOREANUL a primit mai multe sesizări din partea unor angajaţi ai instituţiei care spuneau că cei de la conducere îşi doresc să desfiinţeze Corul Filarmonicii, lăsând astfel 18 angajaţi fără un loc de muncă, posturile de conducere cu salarii mari nefiind în pericol. "Corul funcţionează prin eforturi considerabile de ani de zile, la jumătate din efectivul necesar şi doar pe jumătate de normă. Salariul de jumătate de normă al unui corist este cu mult sub salariile celorlalţi angajaţi ai instituţiei", a transmis un reclamant. 

Povestea a ajuns și în spațiul online, iar pe rețelele de socializare mai mulți internauți orădeni au făcut apeluri prin care cereau să nu se desiințeze Corul, așa cum se zvonea. În plus, coriștii spun că au fost susținuți și de alți artiști din țară, inclusiv de membrii filarmonicilor din alte județe. 

Contactat de BIHOREANUL la începutul săptămânii, directorul Filarmonicii, Meleg Vilmos, a declarat că nu se doreşte desfiinţarea Corului şi că nu a fost luată încă o decizie fermă. Ulterior, vineri, acesta a transmis că s-a decis ca toate posturile vacante să fie desfiinţate. "În plus, am luat decizia de a desfiinţa serviciile de pază şi protecţie şi să le unim într-un singur compartiment, aşa fiind desfiinţate încă două posturi. Noua organigramă va urma să fie votată în următoarea şedinţă de CJ, de săptămâna viitoare", a explicat Meleg.

Tot vineri, în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o împreună cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Mălan, şi cu prefectul judeţului, Dumitru Ţiplea, Ilie Bolojan a spusjurnaliştilor prezenţi că artiştii nu vor fi afectaţi de reducerea de personal.  "Am pregătit proiectul de hotărâre. Corul şi instrumentiştii rămân în formula integrală, aşa cum sunt astăzi", a declarat Bolojan.

În aceeaşi zi, membrii corului au transmis un mesaj de mulţumire celor care au mediatizat situaţia. "Am dorit să prezentăm o poziţie oficială prin această scrisoare, pe de o parte, pentru a contracara zvonurile conform cărora Corul nu ar fi fost niciodată în pericol de desfiinţare, dar mai ales, pe de altă parte, pentru a vă adresa mulţumiri tuturor celor care aţi vibrat alături de noi, celor care aţi suferit la unison, aţi luptat pentru oameni, cultură, viaţă muzicală! În cadrul şedinţei de vineri, a fost prezent şi domnul Ilie Bolojan care ne-a asigurat că va susţine Filarmonica în continuare, implicit Corul, că este conştient şi responsabil de sprijinirea şi promovarea culturii orădene. A subliniat însă că este nevoie de o reformare a vizibilităţii şi a adresabilităţii artiştilor în raport cu publicul orădean, dar şi judeţean", au scris aceştia.

Noua organigramă a Filarmonicii de Stat Oradea urmează să fie supusă votului consilierilor judeţeni săptămâna viitoare.