În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.

Cea mai importantă modificare prevede că jocurile de tip slot machine (adică, mai pe românește, păcănelele) se pot desfășura doar în localitățile care au peste 15.000 de locuitori, iar sancțiunea pentru nerespectarea acestei interdicții este de la 150.000 lei la 200.000 lei și confiscarea sumelor rezultate din desfășurarea activității nelegale. Dovada numărului de locuitori a localității respective se face prin adeverință emisă de primărie.

Această modificare înseamnă că la finalul lunii aprilie (10 zile de la intrarea în vigoare a legii) trebuie închise toate saloanele de jocuri care se găsesc în localități ce au mai puțin de 15.000 de locuitori.

Trebuie precizat și faptul că, potrivit legii ce reglementează jocurile de noroc, exploatarea activității de jocuri de noroc constituie monopol de stat, astfel administratorii locațiilor care urmează să fie închise au slabe șanse să obțină satisfacție în justiție.

Pe lângă această restricție, legea nouă menține și condițiile specifice pentru funcționarea saloanelor de jocuri de noroc. Astfel, spațiul nu trebuie să fie situat în incinta unui aşezământ de învăţământ, inclusiv campusurile aferente acestuia, a unor aşezăminte de cultură, artă, sănătate, cu caracter social, de culte religioase şi altele asemenea, sau în perimetrul delimitat destinat acestora.

Nu se pot organiza jocuri de noroc nici în spaţii care, din cauza amplasării, ar conduce la obstrucţionarea traficului sau la limitarea liberului acces către alte locaţii de interes (intrări în imobile, pasaje pietonale, staţii ale mijloacelor de transport în comun).

Legea prevede că, în mod excepţional, se admite organizarea de jocuri de noroc în cinematografe, săli de spectacole, săli de sport, case de cultură şi altele de acest fel, cu condiţia să fie asigurate cumulativ următoarele condiţii: acces separat pentru jucători, să nu fie deranjate în vreun fel celelalte activităţi şi să poată fi restricţionat total accesul minorilor.

Așadar, vin vremuri dificile pentru organizatorii și, implicit, beneficiarii jocurilor de noroc.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!