În 7 aprilie, Curtea Constituțională pronunța una dintre cele mai importante decizii din întreaga sa istorie, stabilind, în esență, că în materie penală „este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării”.

Publicarea unei asemenea decizii în lipsa unui act normativ care să modifice Codul de procedură penală în sensul celor stabilite de Curte prezenta cel puțin două riscuri majore: pe de-o parte puteam avea situația când, după publicarea deciziei, judecătorii nu ar mai fi putut legal să semneze mandate de executare a pedepselor în baza unor hotărâri penale pronunțate și nemotivate la data executării lor, iar pe de altă parte exista riscul ca detenția legală în baza unei hotărâri nemotivate să fie considerată detenție nelegală de la data publicării deciziei Curții.

În prima situație exista posibilitatea reală ca persoane condamnate definitiv să nu poată fi încarcerate, iar în doua ca persoane încarcerate deja să fie puse, chiar și temporar, în libertate.

Din această perspectivă, urgența reglementării era mai mult decât evidentă. Cu toate acestea, factorii politici au refuzat soluția ordonanței de urgență și au preferat să se realizeze o premieră - aceea ca o lege să fie votată de Parlamentul României în mai puțin de două săptămâni (incluzând în acest termen și zilele libere de Paști).

Ca atare, pe baza unui anteproiect realizat în regim de maximă urgență la nivelul Ministerului Justiției, cu participarea tuturor celor direct vizați - judecători și procurori de la toate nivelurile, avocați, precum și reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii și ai Institutului Național al Magistraturii -, s-a depus în Parlament la data de 28 aprilie o inițiativă legislativă asumată de câțiva deputați și senatori.

În 29 aprilie, propunerea a fost avizată favorabil de Comisia Juridică iar, după Paști, în 4 mai, a fost votată în plenul Senatului. La data de 7 mai Curtea Constituțională a făcut publică motivarea deciziei, prin postarea acesteia pe propriul site, ea fiind concordantă cu proiectul de lege. În 10 mai, propunerea legislativă a fost avizată de comisia juridică și votată de plenul Camerei Deputaților. Nefiind atacată la Curtea Constituțională, legea a fost promulgată și publicată în Monitorul Oficial în aceeași zi,  12 mai, și a intrat în vigoare la data de 15 mai, fiind înlăturate toate riscurile.

Până la urmă, iată că se poate, atunci când există voință, ca unele lucruri chiar să funcționeze!