Sâmbătă, 15 mai 2021 a intrat în vigoare Legea nr. 130/2021 prin care procedura penală a fost modificată ca efect a deciziei din 7 aprilie a Curţii Constituţionale prin care s-a stabilit că, în materie penală, "este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt şi în drept, la data pronunţării".
Potrivit noului sistem de pronunţare a hotărârilor judecătoreşti în materie penală, în situaţia în care vorbim de un proces penal clasic, în care procurorul formulează o acuzaţie împotriva unui inculpat, iar judecătorii sunt chemaţi să se pronunţe asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei acestuia, noua lege impune ca hotărârea să fie motivată la momentul pronunţării şi să fie înmânată cât mai repede părţilor din procesul penal.
Mai concret, la finalul procesului, judecătorii vor anunţa o dată la care se va face pronunţarea hotărârii, dată care trebuie să fie într-un interval de maximum 60 de zile de la finalizarea dezbaterilor, şi modul în care se va face pronunţarea: fie prin citirea soluţiei în şedinţă publică, fie prin punerea la dispoziţia părţilor a hotărârii prin intermediul grefei instanţei (a doua soluţie probabil urmând a fi utilizată la instanţele aglomerate).
Dacă părţile sunt prezente la pronunţare, acestea vor primi o copie a hotărârii integrale, din acest moment urmând a fi calculat termenul pentru apel. Pentru cei care nu sunt prezenţi la pronunţare sau nu ridică hotărârea de la grefă, termenul de apel va curge de la data comunicării prin poştă sau mijloace electronice, după caz, a hotărârii integrale.
În apel, procedura se reia în acelaşi tipar, cu menţiunea că, dacă se pronunţă sau se menţine o soluţie de condamnare privativă de libertate, persoana va fi şi încarcerată.
Pentru a se pune în executare mandatul de arestare în vederea executării pedepsei se va trimite un extras de pe hotărâre, iar persoana condamnată care nu a fost prezentă la pronunţare va primi hotărârea definitivă integrală la penitenciar în maximum 10 zile de la data încarcerării.
Legea prevede că, în situaţii excepţionale, judecătorii vor putea amâna pronunţarea peste termenul de 60 de zile, fără a putea depăşi însă un termen maxim de 120 de zile de la încheierea dezbaterilor din proces.
Sperăm că, în practică, această prerogativă a instanţei să fie utilizată cât mai rar şi doar în procesele complexe, în care motivarea hotărârii să nu poată fi, obiectiv, făcută în intervalul rezonabil de 60 de zile.