Pe fondul scăderii ritmului de vaccinare anti-Covid, Direcția de Sănătate Publică Bihor a decis schimbări radicale în această activitate. Centrul de tip drive-through din Oradea, de pildă, va fi închis, iar o parte din celelalte vor lucra cu un program redus la șase ore pe zi. În schimb, DSP va redirecționa personalul vaccinator pentru formarea de echipe mobile care să se deplaseze în mediul rural și le cere medicilor de familie să se alăture campaniei de vaccinare.
Deciziile adoptate de DSP Bihor au fost făcute publice vineri, printr-un comunicat ce invocă necesitatea „optimizării procesului de vaccinare, utilizării raționale și justificate a resurselor angrenate în campania de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, a accelerării campaniei în mediul rural și scăderea adresabilității pentru vaccinare la centrele de vaccinare fixe”.
Cu alte seruri
Una dintre măsurile luate este modificarea și adăugarea a noi tipuri de vaccinuri, pentru care au fost înregistrate cereri, la anumite centre de vacccinare, cum ar fi: transformarea fluxuliui cu ser Moderna în flux cu Pfizer la centrul care funcționează în sala de sport din Sântandrei, nr. 449, și transformarea fluxului cu ser Moderna în flux Johnson & Johnson la centrul de vaccinare de la parterul internatului Colegiului Tehnic Traian Vuia Oradea din str. Tudor Vladimirescu nr. 82 (unde procesul de vaccinare continuă cu serurile Johnson & Johnson și AstraZeneca), precum și transformarea unui flux cu vaccin Pfizer în flux Johnson & Johnson la centrul din incinta Orășelului Copiilor Oradea (unde continuă și administrarea serului Pfizer).
Program redus
Pe de altă parte, DSP Bihor a decis „eficientizarea activității centrelor de vaccinare” prin „adaptarea programului de lucru în funcție de adresabilitate”, ceea ce înseamnă că mai multe centre vor funcționa doar 6 ore pe zi de luni până vineri, între orele 14.00 – 20.00, atât pentru realizarea vaccinării persoanelor programate, cât și a celor care se prezintă fără programare.
Este vorba despre centrele amenajate la Maternitatea Oradea, în sala de sport a Liceului Tehnologic Nicolae Jiga din Tinca, la Căminul Cultural din Tileagd, în fostul sediu al Primăriei Oșorhei, în Căminul Cultural Bratca, în fostul dispensar medical din Sălard, la Sala Comunitară din Popești, în Spitalul Orășenesc Aleșd și în sala de sport din Sântandrei.
În afara intervalului orar 14.00 - 20.00, inclusiv sâmbăta și duminica, vaccinarea se va realiza prin intermediul echipelor mobile care se vor deplasa în unitățile administrative-teritoriale arondate, pentru vaccinarea beneficiarilor de la sate.
Cu echipe mobile
Tot pentru „eficientizarea activității de vaccinare”, DSP Bihor a decis crearea de echipe mobile care vor realiza vaccinarea la sate, în zone izolate și greu accesibile, la beneficiari vulnerabili și cu ocazia unor evenimente locale la care se pot prezenta multe persoane.
„În scopul derulării în condiții optime a acestui demers, cu sprijinul Instituției Prefectului Județului Bihor au fost notificați toți primarii din județul Bihor, urmând să fie contactați de către coordonatorii centrelor de vaccinare la care au fost arondați, în scopul informării și mobilizării eficiente a cetățenilor din mediul rural care doresc să se vaccineze și al organizării procesului de vaccinare în condiții optime”, precizează comunicatul DSP Bihor.
Centre închise
Pe de altă parte, DSP anunță suspendarea activității cu publicul a centrului de vaccinare de la Spitalul Municipal din Salonta, care va funcționa doar pentru pacienții cronici internați. Cetățenii care trebuie să efectueze doza II (rapel) cu vaccinul Pfizer se vor adresa centrului de vaccinare de la Casa de Cultură Zilahy Lajos din Salonta.
Din data de 14 iunie, adică de luni, va fi închis și centrul de tip drive-through amenajat cu șase săptămâni în urmă în parcarea centrului comercial ERA Shopping Park din Oradea, motivul fiind adresabilitatea tot mai redusă.
„Persoanele vaccinate cu doza I Pfizer în acest centru se vor prezenta pentru rapel la centrul de vaccinare modular din Piața Emanuil Gojdu sau la oricare centru de vaccinare unde se utilizează cu acest tip de vaccin”, lămurește DSP Bihor.
Mobilizare a medicilor de familie
Pe de altă parte, DSP subliniază că în fiecare centru de vaccinare rămas deschis în Oradea va avea loc o „adaptare a numărului de personal”, iar personalul excedentar va fi organizat în echipe mobile care vor desfășura activități de vaccinare în locații aglomerate sau cu ocazia unor evenimente care se desfășoară în oraș.
De asemenea, DSP transmite că va încerca „impulsionarea înscrierii medicilor de familie din județul Bihor în campania de vaccinare”.
În prezent, vaccinarea în cabinetele medicilor de familie se face cu serul Johnson & Johnson, dar și cu Pfizer, care este disponibil la cererea acestora.
„Direcția de Sănătate Publică va demara o serie de întâlniri în format online cu medicii de familie din județul Bihor, în scopul informării și clarificării anumitor aspecte logistice, precum și a impulsionării înscrierii acestora în campania de vaccinare împotriva SARS-CoV-2”, afirmă comunicatul instituției.
În ultima lună, ritmul vaccinării a scăzut și în Bihor de la circa 2.000 de doze administrate în medie pe zi la aproximativ 1.000, fiind administrate 226.507 doze de ser, dintr-un total de 244.031 primite, iar 104.231 persoane fiind complet imunizate (cu ambele doze).
Pe de altă parte, s-au pierdut în total 435 doze față de sub 100 înainte ca vaccinarea să se desfășoare „la liber”, fără programare.