Salvamontiştii bihoreni au recuperat, duminică seară, un schior rătăcit în zona Vârtop, în timp ce încerca să ajungă la Vârful Bihorul.

"Deşi era un schior cu experienţă şi având echipament adecvat condiţiilor de iarnă, acesta a părăsit traseul turistic marcat, iar din cauza ceţei a rămas în zona de gol alpin fără niciun reper de orientare", a informat Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor.

Schiorul a fost cel care a dat alarma la Dispeceratul Naţional Salvamont şi a putut furniza salvatorilor montani coordonatele GPS ale locului în care se afla.

Trei salvatori montani s-au dus în căutarea şi recuperarea lui cu un snowmobil şi un UTV şenilat, găsindu-l după circa o oră, în zona de creastă dintre Vârful Cornul Berbecului şi Vârful Piatra Grăitoare din Munţii Bihorului.

"Timpul total al intervenţiei a fost de 2 ore şi jumătate. Victima a fost recuperată în stare avansată de oboseală", au mai arătat salvamontiştii.

Serviciul Judeţean Salvamont - Salvaspeo Bihor le recomandă schiorilor şi turiştilor ce părăsesc pârtiile de schi sau pleacă în drumeţie să se informeze despre starea traseului, dacă se poate parcurge iarna şi în ce condiţii, pe jos sau pe schiuri de tură.

"Ca urmare a acestui incident, cu un final fericit, atragem din nou atenţia practicanţilor de schi şi snowboard să nu părăsească pârtiile de schi dacă nu au suficientă experienţă şi echipament corespunzător sau dacă este vreme nefavorabilă şi condiţii de vizibilitate redusă", recomandă salvatorii.