Din toamnă, Şcoala Gimnazială Dacia din Oradea îşi va primi elevii în încăperi reabilitate termic cu bani europeni. În unitatea de învăţământ a fost schimbată tâmplăria, a fost înlocuită întreaga rețea electrică şi a fost modernizat sistemul de încălzire, dar şi cel de furnizare a apei calde.

Lucrările au fost executate până acum în proporţie de 98%, potrivit unei informări transmise marţi de Primăria Oradea. 

"Investim în viitorul comunităţii"

Proiectul care a avut ca scop creşterea eficienţei energetice a şcolii, derulat de Primăria Municipiului Oradea prin Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 3.

"Educaţia rămâne în continuare o prioritate pentru administraţia publică locală orădeană. Ne dorim ca orele să se desfăşoare în condiţii foarte bune, iar elevii să aibă parte de confort şi de un mediu propice pentru actul educaţional. Am avut în vedere creşterea eficienţei energetice, care vine concomitent cu scăderea cheltuielilor aferente utilităţilor. Consider că investind în viitorul copiilor, de fapt investim în viitorul comunităţii. Infrastructura de educaţie reprezintă un factor esenţial al procesului educaţional, care are efect direct asupra elevilor", a transmis, prin comunicat, primarul Oradiei, Florin Birta.

Iluminat eficient

Lucrările executate până acum au constat în realizarea termoizolării faţadei, montarea tâmplăriei de PVC, Low E, echipate cu sisteme de închidere reglabile în trepte şi cu grile de ventilaţie, reabilitarea sistemului de alimentare cu energie electrică şi iluminat prin refacerea instalaţiilor electrice, respectiv înlocuirea tablourilor existente cu echipamente noi performante şi fiabile, echipate cu protecţii pentru deservirea în siguranţă a consumatorilor vitali, precum şi înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent şi incandescent cu corpuri de iluminat cu eficienţă energetică ridicată şi durată mare de viaţă (becuri tip LED şi instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de prezenţă). 

A fost modernizat sistemul de încălzire şi sistemul de furnizare a apei calde de consum prin înlocuirea radiatoarelor cu ventiloconvectoare şi reabilitarea şi modernizarea instalaţiei de distribuţie a agentului termic.

Totodată, au fost instalate sistemele alternative de producere a energiei electrice şi termice pentru consum propriu, constând în montarea panourilor solare fotovoltaice pentru producerea energiei electrice şi a recuperatoarelor de căldură care funcţionează atât iarna, cât şi vara. Pentru asigurarea calităţii aerului interior a fost instalat sistemul de climatizare / ventilare / răcire cu chiller cu pompă de căldură aer-apă.

Investiţia: 8,85 milioane lei

Prin proiect a fost realizat şi sistemul de automatizare, control şi monitorizare, respectiv sistemul integrat tip BMS (Building Management System), care va gestiona partea de încălzire/răcire, ventilaţie şi iluminat.

Lucrările rămase de executat constau în măsuri de detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu, precum şi măsuri de creştere a accesului persoanelor cu handicap.

Lucrările au fost executate de asocierea formată din SC Conpila SRL şi SC Inselma SRL, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la 8,85 milioane lei, cu TVA. În proporţie de 98%, banii au fost asiguraţi din fonduri europene, co-finanţarea Primăriei Oradea fiind de 2%.