În acest an școlar, mai multe familii din Bihor ar fi vrut să țină circa 30 de copii de vârstă școlară acasă, în așa-numitul homeschooling, adică educarea de către părinți sau meditatori la domiciliu.

Asta înseamnă că elevii nu ar fi înscriși în nicio unitate de învățământ, ceea ce Legea Educației nu permite. Din contră, legea prevede că educația se face în unități de învățământ publice sau private.

Din afara Oradiei

O anchetă a ziarului Adevărul a scos la iveală, recent, că în județul Suceava, peste 80 de copii de vârstă școlară au fost retrași de părinți pentru a face școală acasă, adesea sub tutela unor instituții neacreditate, așa-numite școli de homeschooling.

Ca să facă o radiografie a situației din Bihor, Inspectoratul Școlar Județean a trimis o adresă către toți directorii din județ. „Am vrut să aflăm situația din Bihor și le-am cerut directorilor să ne dea informații despre aceste cereri. Am aflat că în acest an școlar au fost circa 30 de copii pentru care s-a făcut o asemenea solicitare”, a declarat inspectorul școlar general Horea Abrudan, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Toți elevii sunt din afara Oradiei și majoritatea au vârsta învățământului primar a precizat el.

Nu de la școli vocaționale

Anterior, pentru site-ul educatieprivata.ro, șeful IȘJ Bihor a declarat că acești copii provin, majoritar, din familii neoprotestante, declarație preluată miercuri și de alte mijloace mass-media.

Acum, Abrudan susține că nu s-a referit la copiii din Bihor. „Nu m-am referit explicit la situația din Bihor. Din câte am înțeles, la Suceava sunt majoritare familiile de religii neoprotestante, dar nu știu dacă situația este similară și la noi, nu am astfel de date”, a precizat Abrudan.

Cert este că niciunul dintre copiii retrași din școlile din Bihor nu învăța la școli vocaționale cu profil religios, a menționat inspectorul școlar general.

În Suceava, potrivit ziarului Adevărul, părinții care au ales să opteze pentru homeschooling au făcut-o sub umbrela unor școli americane din cultele penticostal, creștin-evanghelic, menonit și ortodox (Oastea Domnului).

S-au răzgândit

Inspectoratul Școlar a cerut directorilor să le explice părinților care își exprimă aceste intenții că încalcă legea. „I-am rugat să consilieze părinții care își exprimă dorința de a-i muta în acest sistem de homeschooling”, a declarat Abrudan.

Totodată, IȘJ Bihor le-a cerut directorilor să sesizeze autoritățile locale, Direcția pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor sau Inspectoratul de Poliție, când părinții insistă să-și țină copiii acasă.

Consilierea a fost cu folos, deoarece părinții s-au răzgândit, iar toți copiii s-au întors la școală. „Din discuțiile cu directorii, după ce i-au informat pe părinți despre legislația în vigoare, s-a stopat fenomenul, i-au adus pe copii la școală”, a mai precizat șeful IȘJ Bihor.