Deşi are o Facultate de Protecţia Mediului, Universitatea din Oradea nu avea o specializare de ecologie propriu-zisă, unde tinerii să şi înveţe teoria aferentă, ştiinţific.

Aşa s-a înfiinţat, în 2008, la iniţiativa unor cadre ale Facultăţii de Ştiinţe, specializarea Ecologie şi Protecţia Mediului, care de atunci şcoleşte an de an circa 30 de tineri.

Omenire fără perspective

Absolventă a Facultăţii de Biologie a Universităţii clujene Babeş-Bolyai, Diana Cupşa lucrează la Universitatea orădeană din 1993. Ajunsă între timp conferenţiar, de anul trecut este şi directorul Departamentului de Biologie. Şi-a ales meseria din pasiune, atât pentru biologie, cât şi pentru pedagogie. Însă mai are un domeniu de interes: natura şi ecologia, ştiinţa protejării ei. Absolut firesc, fiindcă pune cel mai mare preţ pe viaţă.

În 2008, a fost unul dintre universitarii care a dorit înfiinţarea în cadrul facultăţii a specializării de Ecologie şi Protecţia Mediului. "Aveam la Oradea Facultatea de Protecţia Mediului, dar acolo nu există acest domeniu de studii", spune Diana, explicând legătura între specializare şi specificul facultăţii: "Ecologia este o disciplină fundamental biologică. Dacă nu cunoşti organismele, nu poţi vorbi despre relaţia între ele ori despre relaţia lor cu mediul".

Diana este absolut convinsă de necesitatea unei baze teoretice, ştiinţifice, în ecologie, mai cu seamă că în România, ca în alte ţări, se cheltuie mult pe ecologia de faţadă, adică pe seminarii ori conferinţe, fără a se pune accent pe lucrurile concrete, precum schimbarea de optică a societăţii. "Pretenţiile noastre, ca omenire, sunt tot mai mari, dar resursele se apropie de limită şi noi nu gândim în perspectivă", zice universitarul.

Teorie şi practică

Cu 40 de locuri disponibile, specializarea adună anual la admitere în jur de 30 de studenţi dornici să înţeleagă şi să înveţe ecologia de-a fir a păr. "Locurile bugetate se ocupă întotdeauna. Nu ne putem lăuda cu un număr foarte mare de studenţi, pentru că acesta nu e un domeniu din care să te îmbogăţeşti", spune profesoara.

În plus, cerinţele sunt mari. La Ecologie, studenţii învaţă biologie, fizică, chimie, geografie, pe lângă fundamentele ce ţin propriu-zis de ecologie: sisteme de mediu, interacţiunea între acestea, factorii care le influenţează, ecologia populaţiilor, interacţiunea om-natură, poluarea şi măsuri pentru prevenirea şi combaterea ei. "În general, studenţii urmează această specializare pentru că sunt cu adevărat interesaţi. Iar după ce ieşim în teren, le place şi mai mult", precizează Diana.

După ce dobândesc câteva noţiuni teoretice, studenţii ies "în teren", pentru a studia pe viu mediul ce trebuie ocrotit. Vizitează rezervaţii naturale, pentru a înţelege concret motivele pentru care acestea trebuie protejate, studiază habitatele şi influenţa omului asupra lor. Căutând, totodată, şi soluţii pentru a le ocroti...

Şanse de angajare

În această vară, va absolvi cea de-a doua generaţie de ecologişti profesionişti, fapt ce le face pe cele aproximativ 20 de cadre care predau aici foarte mândre de munca lor. Dar bucuria şi mai mare vine atunci când tinerii absolvenţi ajung să lucreze în domeniu.

"Tinerii noştri colegi pot lucra în instituţii precum Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu ori în primării, ca inspectori de mediu. Se mai pot angaja la administraţii de arii protejate şi, bineînţeles, în învăţământ", spune Diana, precizând că educaţia este, deocamdată, domeniul în care se îndreaptă cei mai mulţi dintre absolvenţi, dezamăgiţi de blocarea angajărilor în sistemul public.

Studenţii care vor să facă o carieră în ecologie activează ca voluntari în ONG-uri de mediu şi se implică şi în proiectele facultăţii. "Am făcut diferite cercetări în rezervaţii naturale, elaborări de planuri de management, monitorizări. În toate i-am implicat şi pe ei, ca să fie cât mai familiarizaţi cu domeniul", spune şefa de departament. Pentru că, atât ca profesor, cât şi ca ecologist practicant, Diana îşi doreşte ca studenţii ei să nu îngroaşe numerele şomerilor cu diplome, ci să facă ceva palpabil în domeniul pentru care s-au pregătit.