Valorificarea deşeurilor este un subiect care va rămâne în actualitatea europeană mulţi ani şi, de aceea, profesori din opt ţări lucrează acum la primele manuale din care vor învăţa viitorii muncitori responsabili cu tratarea biomasei, adică a resturilor organice.

Concomitent, echipa proiectului "BioCompetences" vrea să convingă autorităţile europene să oficializeze aceste meserii.

Cursuri dedicate

Pornind de la realitatea că tratarea deşeurilor va fi o problemă tot mai accentuată, profesori din opt ţări şi-au unit eforturile pentru a scrie primul curs de calificare a viitorilor angajaţi din sectorul biomasei.

Delia Mela, profesoară Oradea"Companiile de profil, cum este Eco Bihor, ne-au confirmat că nu au de unde să angajeze muncitori calificaţi. Împreună, în echipa de proiect dezvoltăm patru module pentru pregătirea viitorilor angajaţi din acest sector, parţial cuprins în specializări de protecţia mediului, dar fără un curriculum dedicat", explică profesoara Delia Mela (foto), parte a echipei de proiect din Oradea, din partea asociaţiei Pro Time-R.

În şcoli sau companii

Concret, alături de colegi de la Universitatea de Chimie şi Tehnologie din Praga (Cehia), fundaţia belgiană "Open Education Community", compania olandeză de formare profesională Blankon, ONG-ul german SBG (tot cu activitate în educaţie), o şcoală profesională din oraşul bulgar Veliko Tărnovo, Universitatea "West Attica" din Atena (Grecia) şi Institutul European E-Learning din Copenhaga (Danemarca), cinci profesori ai Colegiului Tehnic "Mihai Viteazul" din Oradea (coordonaţi de profesoara Marinela Filip) s-au documentat şi au scris viitoarele cursuri de calificare în sectorul biodeşeurilor. "Vor putea fi aplicate în companii, pentru specializarea angajaţilor, sau în şcoli", explică Mela.

Lipsa specialiştilor este cauzată şi de faptul că, la nivel european, încă nu există meseriile lucrătorilor cu biomasa. Tocmai de aceea, echipa proiectului "BioCompetences" face demersuri pe lângă autorităţile europene să introducă aceste specializări în nomenclatorul meseriilor. Ca specialiştii anume formaţi pentru valorificarea biodeşeurilor să fie recunoscuţi ca atare...