Peste 40 de studenţi din România şi din Republica Moldova participă la o şcoală de vară organizată de Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Facultăţii de Istorie Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a Universităţii din Oradea.
Tema cursurilor este dezvoltarea în regiunile de frontieră, zone în care factorii istorici, socio-economici și geopolitici sunt determinanți, în timp ce migrația populației și a forței de muncă reprezintă un fenomen îngrijorător.
Alte subiecte pe care studenţii le vor discuta în cele două săptămâni ale şcolii de vară sunt cultura și paradiplomația, ca instrumente ale dezvoltării regionale și integrării europene, securitatea la frontierele Uniunii Europene, mobilitatea forței de muncă în UE și integrarea tinerilor, rolul autorităților publice locale în dezvoltare, politici și programe europene de dezvoltare regională, patrimoniul istoric, ca factor în dezvoltarea unei comunități.
Cursurile se ţin deopotrivă online şi cu participare fizică. În plus, studenţii vor dezbate şi cu specialiști din cadrul Consiliului Județean Bihor, care le vor explica strategiile și proiectele de dezvoltare locale.
Şcoala de vară este organizată în cadrul Modulului Jean Monnet „Development of the Border Regions in Central and Eastern Europe Countries”, coordonat de lector univ. dr. Florentina Chirodea.