Şcoala Gimnazială nr. 2 din comuna Ţeţchea se numără printre cei cinci premianţi la o gală dedicată campionilor în educaţie, organizată în a doua zi din anul 2022 de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului.

La Gala Dezvoltării Durabile "Campionii educaţiei" au fost premiate cinci organizaţii care s-au distins prin activitatea lor din ultimii trei ani: Şcoala Gimnazială nr. 2 Ţeţchea, Universitatea Bucureşti, Impact Club Paşcani, Primăria Municipiului Buzău şi compania Urbasofia.

Elevii şi profesorii din Ţeţchea au fost premiaţi după ce au dus la îndeplinire un proiect pentru comunitate: au convins autorităţile locale de nevoia amplasării de rasteluri pentru biciclete.

Elevii au identificat o nevoie din comunitatea locală, au pregătit proiectul, cu argumente în favoarea ideii, apoi l-au convins pe primarul comunei să finanţeze amplasarea de suporturi metalice pentru biciclete. Demersul lor a fost explicat şi într-un video realizat de departamentul condus de UDMR-istul László Borbély.

"România durabilă va arăta exact aşa cum ne dorim doar dacă vom oferi tinerelor generaţii educaţie de calitate şi motivaţia de a se dezvolta aici, într-o societate construită pe principii de meritocraţie. Ne bucură nespus oportunitatea pe care o avem de a premia organizaţii cu proiecte extraordinare pe zona de educaţie. Pentru că de aici porneşte schimbarea de mentalitate la care aspirăm cu toţii, din perspectiva Agendei 2030, educaţia fiind o temă fundamentală", a declarat Borbély.

Cei cinci câştigători au fost selectaţi din 132 de organizaţii înscrise şi eligibile. Juriul a fost format din Bogdan Voicu, cercetător la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) al Academiei Române şi conferenţiar la Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu, sociolog cu îndelungată experienţă în domeniul educaţiei şi al valorilor comunitare; Cosmin Mălureanu, coordonatorul Ascendia SA, o companie inovatoare în domeniul e-learning şi al designului educaţional, un catalizator al dezvoltării de conţinut educaţional cu implicarea profesorilor prin intermediul platformei Livresq; şi un reprezentant al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.