Pe cât de încântaţi sunt copiii de vacanţa mare, pe atât de preocupaţi sunt părinţii lor care trebuie să găsească modalităţi să-i ţină ocupaţi toată vara.

Drept urmare, diverse asociaţii şi instituţii de învăţământ din Oradea organizează în sezonul estival tabere de aventură şi şcoli de vară unde copiii pot lua parte la activităţi educative, dar mai ales distractive, ce includ de la înotul în piscină la vizionarea unor filme. Evident, însă, distracţia costă...

Dragoste de natură

Vacanţa mare se poate dovedi uneori prea mare, mai ales pentru părinţi, care spre deosebire de copii au doar câteva săptămâni libere, pentru restul verii trebuind să le găsească celor mici ocupaţii distractive şi educative. În Oradea există câteva variante, dar nu pe toată perioada estivală.

Majoritatea taberelor, găzduite la munte în zone precum Şuncuiuş, Zece Hotare, Valea Brătcuţei, Stâna de Vale şi chiar Roşia, s-au încheiat deja pe parcursul lunii iulie, fiind organizate nu de Inspectoratul Şcolar, ci de diverse grupuri de cercetaşi ori de şcoli şi de câteva ONG-uri care şi-au propus să-i înveţe pe copii să respecte natura şi să se autogospodărească.

O astfel de iniţiativă are asociaţia Aqua Crisius, custodele a şase situri Natura 2000 din Bihor organizând vara aceasta trei tabere de tip Junior Ranger, dedicate mai ales copiilor de gimnaziu din zonele rurale. Taberele se ţin în cantonul Murgaşu de pe Valea Iadului, într-o zonă fără semnal la telefon, unde copiii fac zilnic diverse drumeţii, acumulează cunoştinţe despre plantele şi animalele protejate şi, mai ales, învaţă să se autogospodărească, dormind în corturi şi hrănindu-se cu mâncare gătită la ceaun.

Escaladă la Şuncuiuş

Cei care nu şi-au trimis până acum copiii la aer curat o mai pot face şi în august, prin intermediul unei firme din Cluj specializate în organizarea de excursii şi tabere pentru copii între 3 şi 17 ani. Una dintre destinaţiile alese de Adventure Camps este Şuncuiuşul, zonă unde pe toată perioada verii se desfăşoară tabere săptămânale. Principalele activităţi sunt drumeţiile, orientarea în natură, tirul cu arcul, escalada, traversarea cu tiroliana şi vizitarea unor peşteri.

"Supraveghetorii care lucrează cu noi pentru activităţile cu risc - speologie, escaladă, la tiroliană - sunt pregătiţi de Federaţia Română de Speologie", spune Corina Boldor, reprezentanta firmei. O ieşire de 6 zile şi 5 nopţi cu cazare la hotelul Perla Albastră şi cu toate cele trei mese zilnice incluse nu-i deloc ieftină, costând între 890-990 lei, în funcţie de serviciile suplimentare pentru care optează copiii.

O tabără aparte organizează şi Hotelul Nevis din Oradea, pe toată perioada verii. Deşi sunt cazaţi în hotel şi au toate mesele asigurate, copiii fac turul oraşului, ies în excursii la Băile Felix, la Peştera cu cristale Farcu de la Roşia sau la Grădina Zoologică din Nyiregyhaza. Programul mai cuprinde şi mini-discotecă în incinta hotelului, ieşiri la film şi la mall, acces la piscină şi cursuri de înot. Doritorii pot alege între două pachete, care diferă prin câteva servicii, unul de 735 lei, iar celălalt de 785 lei.

Ore de distracţie

Pentru părinţii care nu vor să-şi scape copiii din ochi prea mult timp există şi varianta şcolilor de vară. Nici acestea nu sunt ieftine. La Şcoala Internaţională Agora, unde majoritatea activităţilor se desfăşoară în limba engleză, părinţii plătesc 150 lei pentru o săptămână, cu activităţi între orele 9-15 şi masa de prânz inclusă, programul fiind deschis până la sfârşitul lunii august copiilor cu vârste între 3 şi 12 ani. "Fiecare săptămână are o temă diferită, precum lumea basmelor sau a culorilor. De asemenea, ieşim în curtea şcolii, unde am instalat o piscină încăpătoare în care copiii să se poată răcori", spune managerul Alina Manolescu.

Pentru copiii între 2-10 ani mai există o opţiune, la Grădiniţa Româno-Americană, unde programul începe zilnic la ora 7.30 şi se încheie la 17.30, incluzând trei mese şi cuprinzând mai ales jocuri educative. Şi aici tematica se schimbă de la o săptămână la alta. Împărţiţi pe grupe, copiii socializează în limba engleză cu profesori americani, învaţă limba germană la nivel de bază şi se distrează făcând prăjituri, ieşind la film şi la Grădina Zoologică. Managerul Ilie Morar spune că încă se mai pot face înscrieri, preţurile fiind de 50 lei pentru o zi, 250 lei pentru o săptămână şi 600 lei pentru o lună.

Destul de mult, însă acceptabil în lipsa altor variante. În fond, nici vacanţa la căsuţa de la ţară a bunicilor nu-i chiar pe gratis, nu?...