După ce BIHOREANUL a arătat, într-un articol publicat în ediţia tipărită din această săptămână, că un inventar făcut de Consiliul pentru Studii Universitare de Doctorat (CSUD) din cadrul Universităţii orădene a scos la iveală că 16 teze de doctorat susţinute la Oradea lipsesc din arhiva instituţiei, deşi ar trebui să se regăsească aici, directorul CSUD, Cătălin Ţarcă, a anunţat că toate aceste opere vor ajunge la Biblioteca din campus.

CSUD a început procedura de recuperare a acestor lucrări, transmiţând o adresă către Biblioteca Naţională a României "în vederea identificării tezelor lipsă", după cum se arată într-o informare transmisă joi de directorul CSUD către BIHOREANUL. Aşa cum şi articolul a arătat, toate cele 16 teze se regăsesc la Biblioteca Naţională. "În urma corespondenţei cu persoanele abilitate din cadrul Bibliotecii Naţionale a României, s-au demarat acţiuni pentru întregirea arhivei IOSUD – Universitatea din Oradea", a mai transmis Ţarcă.

Concret, a explicat acesta pentru BIHOREANUL, Biblioteca Naţională şi-a dat acordul pentru a furniza CSUD toate cele 16 teze în format electronic, scanate. "Este doar o chestiune de timp până când vor fi recuperate", a precizat Ţarcă.

Unele dintre aceste teze au şi fost depuse la Universitate, chiar de doctorii care acum au aflat că lucrările lor lipsesc. Directorul CSUD a precizat însă că nu este relevant numărul tezelor deja recuperate, nici autorii lor, pentru că oricum toate cele 16 lucrări vor fi luate de la Biblioteca Naţională.

"În concluzie, toate cele 16 teze de doctorat "de negăsit" există şi au fost fie recuperate, fie identificate, urmând să demareze procedurile pentru depunerea lor la Biblioteca Universităţii din Oradea", a mai spus Ţarcă.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Doctori fără urme: 16 teze de doctorat, unele suspecte de plagiat, lipsesc din arhiva Universităţii din Oradea"