Din această toamnă, elevii Liceului "Don Orione" din Oradea vor folosi în clase energie obţinută din surse regenerabile. Printr-un proiect cu finanţare din străinătate, societatea "Don Orione" a instalat panouri fotovoltaice pe acoperişul şcolii, dar şi la refugiul turistic din Zece Hotare, comuna Şuncuiuş, amenajat de aceeaşi organizaţie.

Proiectul a fost depus în 2019 de către Societatea "Don Orione", în cadrul "Programului pentru energie în România", din cadrul Mecanismului financiar Norvegian, iar finalizarea acestuia a durat 15 luni. Investiţia a fost de 111.000 de euro, din care 99.000 a reprezentat finanţarea din străinătate.

"Obiectivul general al proiectului a avut în vedere creşterea eficienţei energetice prin utilizarea energiei solare ca energie regenerabilă, propunându-ne astfel să reducem cantitatea de emisii de poluanţi, dar, în acelaşi timp, să putem satisface cererea grupurilor ţintă pe care le avem în vedere, mai exact de a beneficia de energie în mod constant, într-un mediu sigur şi curat", se arată într-un comunicat transmis de Societatea "Don Orione".

Ambele centre sunt în funcţiune cu o putere instalată de câte 27 KWp şi au fost semnate contractele cu furnizorii de energie electrică în ambele locaţii, astfel energia produsă şi neconsumată va fi descărcată în reţeaua naţională.

"Cu ajutorul primit din partea Mecanismului financiar Norvegian, am dezvoltat un proiect prin care am optat în favoarea energiei solare, deoarece impactul său asupra mediului este minor în comparaţie cu orice altă sursă de energie. Nu produce gaze cu efect de seră şi nu poluează apa, solul sau aerul. Nu în ultimul rând, proiectul nostru a reprezentat şi o modalitate de a comunica un mesaj relevant grupurilor ţintă şi comunităţii, şi anume acela de a intensifica utilizarea energiei din surse regenerabile pentru ca şi generaţiile viitoare să se bucure de un mediu sănătos şi curat", a mai transmis organizaţia.