Consiliul Județean al Elevilor Bihor a lansat o scrisoare deschisă adresată tuturor directorilor de școli din județ, cerându-le să acorde mai multă atenție condițiilor de igienă.

Apelul vine după ce un sondaj al CJE arată că în multe școli din Bihor săpunul sau hârtia igienică sunt produse pe care elevii le găsesc doar „uneori”.

Mai precis, din 1.099 de elevi care au răspuns chestionarului lansat de CJE, 547 (49,8%) au spus că au săpun în băile din școala lor „uneori”, 494 (44,9%) că au tot timpul, iar 80 (7,3%) că nu au văzut niciodată săpunuri în băi.

Hârtia igienică este și mai rară în școlile din Bihor: 58% dintre elevi au spus că au văzut-o „uneori” în băi, 19% au spus că niciodată în școala lor n-au avut la dispoziție acest produs, iar  25% au spus că tot timpul băile din școala lor au asemenea „dotări”.

Doar o zecime dintre elevii chestionați și-au notat școlile cu punctaj maxim la curățenie, în timp ce 33% au spus că în școala lor curățenia este mediocră, iar 8,5% i-au dat cel mai prost calificativ.

„Consiliul Județean al Elevilor Bihor, unica structură de reprezentare a celor peste 95.000 de elevi bihoreni, trage un semnal de alarmă asupra modului în care sunt respectate și implementate normele de igienă în școli. Fie că vorbim de elevi care vin cu hârtia igienică în ghiozdan, care achiziționează din banii proprii produsele pe care școala ar trebui să le asigure în mod obligatoriu și gratuit sau de elevi care nu pot nici măcar folosi toaletele din cauza stării deteriorate și nerecondiționate, subiectul igienei în școli din păcate nu este unul asupra căruia se pune accentul, și totuși rămâne unul indispensabil. Iar drept consecință, elevii suferă!”, a transmis CJE Bihor.

Forul a redat și câteva mărturii date de elevi din Bihor, protejându-le însă identitatea: „Unele uși de la baie nu au posibilitatea să fie închise cu lacăt sau chiar nu au clanță. Des băile rămân fără apă și nu sunt dotate cu dezinfectant, iar robinetele chiuvetelor sunt stricate sau fluxul apei este foarte slab. Hârtie igienică rar prezentă... Apa se trage greu și des băile au podeaua udă și foarte alunecoasă. Capacele toaletelor sunt rupte și foarte instabile”; „Nu avem apă caldă, uneori nu avem apă chiar deloc. Hârtia igienică lipsește aproape zilnic… Clasele și holurile nu se curăță după ce pleacă elevii iar nici băile nu se spală”; „Sunt zile bune până primim hârtie la baie. Venim noi cu șervețele, am văzut și multe persoane care vin cu rola de hârtie igienică”; „Nu se mătură în clase, praf și mizerie pe jos, în toalete este constant mizerie”.

Reprezentanții elevilor le cer directorilor să reevalueze modul în care școlile asigură condiții vitale pentru confortul elevilor.

Citește scrisoarea deschisă a elevilor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!