Într-o conferinţă de presă desfăşurată luni, şeful Staţionarului III al Spitalului Judeţean, dr. Petru Chitulea, a anunţat că din 8 martie Maternitatea lansează un nou proiect, "Şcoala mamei", în cadrul căruia viitoarele mămici vor fi consiliate cu privire la naştere şi la urmările ei, pentru a şti la ce să se aştepte şi să nu se îngrijoreze pentru un lucru, în fond, natural.

"Centrul de fiziokinetoterapie în obstetrică şi ginecologie se adresează în primul rând gravidelor", a spus dr. Chitulea, adăugând că şi taţii vor fi consiliaţi. "Frica de naştere duce la anxietate, ceea ce nu face deloc bine. Practic, consilierea este un antrenament fizic, dar şi psihologic", a spus şeful Maternităţii.

În plus, şi lăuzele vor fi ajutate să înlăture mai repede traumele naşterii, prin exerciţii de gimnastică şi fizioterapie special concepute pentru ele. "Vrem să facem economie de suferinţă, dar şi de zile de spitalizare", a explicat Chitulea.

Punctul său de vedere a fost susţinut de managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, care a subliniat că ideea acestui proiect este mai ales încurajarea naşterilor naturale. "Există o curbă ascendentă a cezarienelor... ceva de speriat. Este foarte important ca medicii să le recomande mamelor să nască fiziologic, natural. Din informaţiile mele, obstetricienii convingeau mai degrabă femeile să nască prin cezariană. Dar, dincolo de trauma operaţiei, pe care femeile o realizează abia după operaţie, există şi costuri. O naştere normală costă între 600-700 de lei, iar o cezariană între 2.300 şi 3.000 de lei. Asta, în condiţiile în care CAS decontează Maternităţii doar 1.440 lei", a motivat Carp.

Deocamdată centrul de fiziokinetoterapie în obstetrică şi ginecologie are un singur fizioterapeut, angajat la secţia de recuperare a Spitalului Judeţean, dar pe viitor va fi dotat şi cu personal şi cu aparate. La fel, sala de naşteri va fi adaptată, astfel încât tatăl copilului să poată asista la naştere.

Proiectul va demara pe 8 martie, de la ora 17, în ambulatorul maternităţii. Un modul înseamnă 5 cursuri, ţinute cu o cadenţă la 2 săptămâni. Primul va fi susţinut de doctorul Chitulea împreună cu medici psihiatri sau pediatri, după care vor exista discuţii libere, iar apoi gravidele vor face gimnastică specifică, sub îndrumarea unui fizioterapeutului. Deocamdată, medicii care lucrează în proiect nu sunt remuneraţi, făcând voluntariat.

Femeile care doresc să beneficieze gratuit de serviciile noului centru pot să facă programări la numărul de telefon 0259/41.46.30. Cursurile se vor desfăşura atât în ambulatorul maternităţii, cât şi în fosta clădire administrativă, renovată în urmă cu câţiva ani şi dezafectată în urma unificării spitalelor.