Elevii sunt deja cu gândul la vacanţa de vară şi la cele trei luni de libertate în care scapă de profesori şi de temele pentru acasă. Acelaşi gând îl au probabil şi părinţii lor, care însă caută soluţii ca micuţii lor să se distreze în siguranţă şi, dacă se poate, fără să stea ore în şir pironiţi în faţa unui calculator sau cu o tabletă în mâini.

O idee de luat serios în considerare vine de la două organizaţii din Oradea care desfăşoară a treia ediţie a şcolii de vară Detectivii naturii, oferind excursii de o zi în judeţ, dar şi nenumărate jocuri prin care copiii pot descoperi că în aer liber se pot distra cel mai bine.

Şcoală cu distracţie

Concepută cu scopul de a le arăta copiilor natura şi de a le transmite deprinderi şi convingeri ecologiste, şcoala de vară Detectivii naturii se adresează micuţilor cu vârste între 5 şi 11 ani. Special pentru ei, voluntarii Asociaţiei Learning Communities şi ai Fundaţiei Life au pregătit un program cu jocuri, ateliere de bricolaj, lecţii interactive despre educaţia pentru natură, şi - bineînţeles - activităţi sportive. De pildă, copiii care nu ştiu să meargă pe bicicletă sau pe role vor învăţa!

De asemenea, şcoala de vară cuprinde în program mai multe drumeţii şi excursii de o zi, având ca destinaţii obiective turistice din Bihor şi din judeţele vecine, aşa încât micuţii să afle ce minunăţii a creat natura în jurul nostru. Cu siguranţă, mulţi vor descoperi pentru întâia dată Munţii Apuseni şi peşterile din judeţ...

Locuri limitate

Instructorii taberei vor fi voluntari ai celor două asociaţii, patru din Oradea şi opt din ţări europene, veniţi aici prin programul de mobilitate Erasmus+. Activităţile se vor desfăşura zilnic între orele 8 şi 13.30, în aer liber în parcurile din oraş, precum şi la Şcoala Gimnazială Nicolae Bălcescu, parteneră în proiect.

Durata şcolii de vară este între 27 iunie şi 9 septembrie, iar înscrierile se pot face până pe 6 iunie, în limita a 60 de locuri, taxa de participare fiind de 250 lei pe lună, sumă ce include atât costurile deplasărilor copiilor, cât şi ale materialelor de care aceştia au nevoie la atelierele la care vor participa.

Părinţii care vor să-şi transforme copiii în mici „detectivi” ai naturii pot să trimită un e-mail la adresa alearningcommunities@gmail.com sau să sune la numărul de telefon 0745.656.100 (Marius Hărduţ).