Nu degeaba se spune că părinții au cea mai grea „meserie” din lume, indiferent că au copii mici sau adolescenți. 

Constatând că o parte dintre copii au tot mai frecvent probleme grave, precum dependența de droguri ori tentative de suicid, specialiștii Direcției de Asistență Socială Oradea (DASO) au lansat un program de sprijin pentru părinți. La întâlnirile lunare, orădenii au posibilitatea să „învețe” cum să-și crească mai bine copiii.

Probleme grave 

Responsabilă de problemele sociale din oraș, DASO vrea să fie nu doar un serviciu care intervine când orădenii întâmpină greutăți, ci și să le prevină. „La activitățile pe care colegii mei le derulează în școli sau prin prisma părinților care ni se adresează, am observat că sunt tot mai frecvente problemele care țin de familie. Tot mai des, spitalele ne anunță despre tentative de suicid ale unor adolescenți și despre dependențele lor”, relatează directoarea DASO, Anca Grama (foto)

Specialiștii sunt tot mai des chemați în ajutor de părinți aflați în divorț și care se ceartă pentru custodia copiilor. „După pandemie am observat că a crescut semnificativ numărul divorțurilor în familii cu copii mici, de 2-3 ani. Deși nu a trecut mult timp de când au făcut un copil, părinții constată că nu se mai înțeleg și ajung să se certe intens, adesea în fața copilului”, mai spune directoarea. 

Despre parenting 

Ca să îi ajute pe orădeni să crească copii echilibrați, DASO a lansat la începutul lunii aprilie programul „Agenda familiei”, gândit ca o serie de lecții gratuite pentru părinți, bunici sau cuplurile care vor să aibă un copil. „Este ca un grup de susținere, pe teme aplicate”, explică psihologa Adela Bradea, din cadrul DASO. 

Prima lecție a fost despre parenting, un termen tot mai des căutat de părinții care vor să se perfecționeze în „meseria” creșterii copiilor, definit ca „un proces de promovare și susținere a dezvoltării fizice, emoționale, sociale și intelectuale a unui copil”. Cei aproape 30 de participanți au aflat că există mai multe feluri de parenting (autoritar, democratic, permisiv, neimplicat), au discutat caracteristicile acestora și au înțeles cum trebuie să procedeze dacă, de pildă, vor să-și determine copiii să-și strângă jucăriile din cameră, dar în același timp să le rămână prieteni. 

„La finalul seminarului am aplicat participanților chestionare de feedback, prin care am aflat că informațiile au fost utile pentru ei, mulți dorind să le aprofundăm”, spune George Ghideu (foto), șeful serviciului Protecția Copilului din cadrul DASO.

Părinți echilibrați, copii fericiți

Lecțiile se vor ține lunar și vor avea teme diverse. Specialiștii DASO au de gând să abordeze cu participanții și probleme precum creșterea unui copil de către părinții divorțați, despre cum interacțiunile din primii doi ani de viață determină așa-numitul stil de atașament al copilului, adică modul în care se va comporta cu alte persoane, ori despre conflictele care apar cu bunicii, care adesea le spun părinților că pe vremea lor copiii se educau altfel. 

„Ne dorim ca părinții să aibă o relație cât mai bună cu copiii și să înțeleagă că nu este o rușine să ceară ajutor”, explică Bradea. Și că, pentru a fi părinți buni, nu trebuie să plătească sute de lei pentru cursurile unor vedete de pe internet, specialiste într-ale parentingului...

„Agenda familiei” va cuprinde și lecții de educație financiară, nutriție, igienă, pe care le vor preda specialiști. „Întâlnirile vor fi anunțate pe pagina de Facebook a Direcției. Participarea orădenilor nu va fi condiționată de nimic, dar pentru organizare îi rugăm să ne anunțe înainte că vor veni”, explică directoarea instituției.

Altfel spus, indiferent de venituri și de statutul social, orice orădean va putea lua lecții despre familie. Pentru că problemele emoționale nu țin cont de valoarea banilor din portofel...


AJUTOR GRATUIT
Sprijin pentru copii

DASO oferă, tot gratuit, și servicii de consiliere psihologică pentru copii. Psihologa Adela Bradea se întâlnește săptămânal cu copii care suferă de depresii, în risc de abandon școlar sau cu adicții la diferite substanțe, de la țigări, cafea sau energizante la droguri. „Este un serviciu pe care îl asigurăm pentru orice copil, cu condiția să avem acordul părinților”, spune specialista.

De asemenea, angajații DASO merg în școlile din Oradea, în cadrul unui proiect derulat împreună cu Inspectoratul Școlar și cu Agenția Antidrog, pentru a vorbi elevilor despre „iluzia fericirii” pe care o oferă substanțele interzise. Folosindu-se de ochelari care simulează efecte vizuale similare celor produse de droguri, specialiștii le explică școlarilor că pot fi fericiți și dacă nu intră într-un anumit anturaj, ceea ce pentru ei este, adesea, o condiție obligatorie a succesului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!