În acest an şcolar, elevii nu se vor mai întoarce în clase, putând să păstreze legătura cu colegii şi profesorii lor doar prin intermediul lecţiilor online, fireşte, dacă au internet şi dispozitivele necesare.

În judeţul Bihor, 7.700 de elevi nu au laptopuri sau tablete pe care să le folosească, arată datele culese de Inspectoratul Şcolar Judeţean.

„Din cei 7.700 de elevi în această situaţie, aproximativ 5.800 sunt din mediul rural, diferenţa fiind în mediul urban, inclusiv în Oradea. Căutăm soluţii pentru toţi. Am început discuţiile cu fiecare primar din localităţile unde sunt aceşti copii”, a declarat şeful IŞJ Bihor, Alin Novac Iuhas, luni, pentru BIHOREANUL.

Primăria Oradea a şi răspuns acestui apel şi va cumpăra o tabletă pentru fiecare din cei 400 de elevi din municipiu care nu au un asemenea dispozitiv.

Şeful IŞJ Bihor spune că şi alţi primari i-au promis că se vor implica. „Sper că toate unităţile administrativ-teritoriale vor răspunde afirmativ la solicitarea noastră. Este o problemă care nu ne vizează pe noi personal, ci e vorba de copiii noştri”, a declarat Novac Iuhas.

Internet gratuit pentru toţi

Pentru că tabletele sunt inutile dacă elevii n-au acces la internet, IŞJ Bihor a căutat o soluţie şi la această problemă şi a găsit-o, cu ajutorul operatorului de telecomunicaţii Telekom.

„Este un parteneriat semnat azi (n.r. luni), prin care vom pune la dispoziţia tuturor elevilor, cu titlu gratuit, o cartelă SIM care să le permită accesul la traficul de date”, a declarat inspectorul şcolar general.

În total, Telekom va furniza 70.000 de cartele, care, prin intermediul directorilor de şcoli, a diriginţilor şi a învăţătorilor, se vor distribui în perioada următoare la toţi cei 65.000 de elevi din Bihor. De asemenea, 5.000 de cadre didactice vor primi la rândul lor acces gratuit la internet.

Cartelele vor avea o valabilitate până la sfârşitul acestui an şcolar, adică 31 august 2020. „Sper că acest parteneriat va sensibiliza şi administraţiile locale, în mobilizarea pentru achiziţionarea dispozitivelor necesare elevilor, pentru lecţiile online ori accesarea manualelor digitale”, a mai spus şeful IŞJ Bihor.