De la jucării la caiete, de la educatoare la învăţătoare şi de la şcoală la grădiniţă. Aşa se rezumă schimbarea prin care vor trece, toamna viitoare, copiii de 6 ani.

Noua Lege a educaţiei a introdus obligativitatea clasei pregătitoare, o combinaţie între ultima grupă de la grădiniţă şi prima clasă de la şcoală, menită să-i pregătească pe copii de şcoală chiar în şcoli. Un soi de struţo-cămilă, nepregătită cum se cuvine. Asta pentru că, începând chiar din această săptămână, părinţii trebuie să-şi înscrie copiii în clase, deşi şcolile n-au nici spaţii, nici învăţători.

Detalii puţine

Legea educaţiei e săracă în precizări privind clasa pregătitoare, cunoscută şi drept clasa zero. Tot ce prevede e că această clasă va fi obligatorie pentru copiii care au 6 ani împliniţi la data de 15 septembrie, în timp ce pentru copiii care împlinesc această vârstă după data respectivă rămâne la latitudinea părinţilor dacă îi înscriu la şcoală ori îi mai lasă un an la grădiniţă.

11 Dorel Luca.jpgPărinţii sunt dezorientaţi. Neştiind cui să ceară informaţii, oamenii au bombardat directorii de şcoli şi de grădiniţe cu întrebări şi au creat forumuri pe internet unde îşi împărtăşesc datele obţinute cu alţi părinţi, aşteptând totodată noi veşti de la alţii. "Clasa pregătitoare e un subiect care îi nelinişteşte pe mulţi părinţi", recunoaşte până şi şeful Inspectoratului Şcolar, Dorel Luca (foto).

Concret, anul viitor vor începe obligatoriu şcoala în clasa zero micuţii născuţi în 2006, indiferent dacă au fost sau nu la grădiniţă în grupa pregătitoare. Dealtfel, această grupă, în care, printre cântece şi jocuri, copiii făceau bastonaşe şi liniuţe cu scopul de a se pregăti de şcoală, va dispărea total din programa grădiniţelor.

Conform datelor statistice, în Bihor sunt 6.276 de copii care împlinesc anul viitor 6 ani, din care aproximativ 5.000 trebuie să formeze musai clasele zero, tocmai fiindcă sunt născuţi în primele nouă luni ale anului. "Părinţii trebuie să-i înscrie în clasa pregătitoare în intervalul 15 noiembrie-15 decembrie", precizează purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor, Ramona Bacter.

Şcoală pe bune

Copiii născuţi în 2005, dar care acum sunt la grădiniţă, nu vor fi înscrişi în clasa zero, ci în clasa I. Ceea ce face anul viitor şi mai dificil pentru şcoli, întrucât acestea vor porni atât cu clase pregătitoare, cât şi cu clase întâi. Clasa pregătitoare se va ţine în şcoli, iar elevilor le vor preda învăţătoarele ori educatoarele cu dublă specializare, după ce vor participa la nişte cursuri de formare ce vor avea loc, nu se ştie exact când, vara viitoare. Învăţătoarele vor preda la aceste clase până la final de clasa a IV-a, întrucât ciclul primar de şcoală va avea cinci ani în loc de patru.

Chiar dacă după denumirea clasei, micuţii din clasa zero doar se pregătesc de şcoală, de fapt vor fi şcolari în toată puterea cuvântului: vor primi calificative şi li se vor pune absenţe dacă lipsesc. Părinţii pot alege oricare şcoală pentru a-şi înscrie copiii, însă trebuie să ştie că la înscrieri au prioritate cei care locuiesc în vecinătatea unităţii de învăţământ ori care mai au fraţi sau surori în aceeaşi şcoală.

Angajăm învăţătoare

Însă înscrierea nu e atât de simplă cât pare. Fiecare părinte şi-ar dori să ştie ce învăţător va avea copilul său şi, în funcţie de asta, să-i aleagă şi şcoala la care-l înscrie. Până acum, la înscrierea în clasa I, asemenea informaţie era uşor de aflat: învăţătoarele care aveau într-un an clase de-a IV-a preluau în anul viitor, automat, picii din clasa I. Însă cum anul viitor vor începe şcoala atât elevi din clasele pregătitoare, cât şi cei din clasa întâi, majoritatea învăţătoarelor vor prelua elevii din clasa I, din pricina unui vechi obicei: au listele de înscrieri făcute de mai multe luni, înscrierea oficială fiind doar o formalitate. "Eu îmi las copilul pe mâna acestui învăţător cinci ani. E normal că vreau să ştiu cine şi cum este", explică o mămică ce trebuie să-şi înscrie copilul în clasa zero.

Nu va avea cum să afle, însă, căci învăţătoarele pentru clasa pregătitoare vor fi angajate abia la vară! Examenul de titularizare a fost eliminat, la fel ca repartiţia judeţeană a cadrelor, iar şcolile trebuie să organizeze singure concursuri, iar conform metodologiei ele se ţin doar la vară. Aşa că acum, când se fac înscrierile pentru clasa zero, părinţii n-au de unde şti cine le va educa odrasla vreme de cinci ani.

Programa şcolară, o enigmă

O altă problemă cu clasele pregătitoare e că directorii de şcoli nu ştiu unde anume vor ţine elevii. Aproape fiecare şcoală are toate sălile ocupate. "Normal mi se părea să ni se dea şi soluţii pentru a organiza aceste clase. Dar ministrului nu-i pasă ce facem cu elevii", se plânge un director. Dorel Luca spune că singura soluţie pentru şcolile care n-au suficiente clase este să ducă elevii de-a VI-a şi de-a VII-a după-amiaza la ore. Adică mutând povara de pe cei foarte mici pe cei mai puţin mici!

11 Mircea Mitran.jpgPe de altă parte, însă, sălile în care vor învăţa cei mai mici dintre elevi nu pot fi identice cu celelalte. "Cred că va trebui să le punem ceva pe pereţi, să facem nişte clase mai vii, ca micuţii să nu simtă o prăpastie între grădiniţă şi şcoală", zice directorul Şcolii Generale Oltea Doamna, Mircea Mitran (foto). Nu ştie exact cum va face asta, pentru că încă nu există metodologia de organizare a clasei zero, şi nici programa şcolară după care acestea vor funcţiona. Practic, deşi înscrierile încep deja, părinţii nu au de unde afla ce vor face copiii lor în această clasă.

Cert e că, între atâtea necunoscute, părinţii nu prea au de ales. Trebuie să-şi înscrie micuţii la şcoală şi să înceapă de acum să-i pregătească pentru schimbare. Obişnuindu-se şi ei, la rândul lor, cu ideea că micuţii lor, mai mult decât alte generaţii din ultimele două decenii, de când se tot încearcă reforma educaţiei, fac parte dintr-un nou experiment, într-o tranziţie fără sfârşit...


11 andrei cristea.jpgZERO PENTRU TOŢI
Clasă pregătitoare şi pentru alternative

Ministerul Educaţiei lucrează şi la metodologia de implementare a clasei pregătitoare în pedagogia de tip step-by-step, alternativă educaţională ce pune accent pe învăţarea prin descoperire. "Probabil vom face două clase pregătitoare, pentru că tot câte două clase avem pe fiecare generaţie de copii. Aşteptăm metodologia, ca să vedem exact ce vom face la aceste clase", zice directorul Liceului Teologic Greco-Catolic Iuliu Maniu, Andrei Cristea (foto), şcoală la care pedagogia step-by-step se practică de mai mulţi ani.