Dacă este adevărată superstiţia că aşa cum intri în noul an la fel o vei duce în următoarele 12 luni, pentru multe şcoli din Bihor urmează un an greu.

Mai mult de jumătate dintre unităţile de învăţământ din judeţ au intrat în 2024 cu datorii la bugetul asigurărilor sociale, după ce directorii au rămas fără bani imediat ce au făcut plata salariilor dascălilor.

Mai mult, o parte dintre şcolile care au număr mic de elevi n-au avut fonduri nici măcar pentru lefuri, motiv pentru care Inspectoratul Şcolar a făcut redistribuiri de la bugetele unităţilor de învăţământ cu mai mulţi elevi, implicit şi cu bani mai mulţi, către cele mai "subţiri" în clase şi conturi.

Asta, până când şi IŞJ Bihor a ajuns la fundul sacului şi n-a mai avut ce redistribui, aşa că la finalul anului 2023 multe dintre contribuţiile sociale ale dascălilor erau neachitate.

Abia săptămâna trecută joi Ministerul Educaţiei a virat fondurile necesare, iar directorii au putut plăti restanţele la contribuţiile la sănătate, pensii ori şomaj.

România educată a ajuns, aşadar, foarte săracă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!