În viitorul apropiat, elevii din Bihor nu doar că vor învăţa în şcoli regulile colectării separate a deşeurilor, ci le vor şi pune în practică.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Group (asociaţia responsabilă de implementarea sistemului de managementul deşeurilor în Bihor), în parteneriat cu Consiliul Judeţean, operatorii de salubritate şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au anunţat că intensionează să doteze fiecare clasă din şcolile judeţului cu recipiente pentru colectarea separată a deşeurilor.

Fiecare sală de clasă ar urma să primească trei sau patru recipiente, fiecare cu o capacitate de 10 litri, pentru colectarea următoarelor tipuri de deşeuri: reziduale, plastic şi doze, hârtie şi carton, respectiv deşeuri biodegradabile.

În plus, fiecare unitate de învăţământ ar urma să primească un biodigestor, adică un recipient destinat transformării deşeurilor biodegradabile în compost, un îngrăşământ vegetal care va putea fi folosit apoi în zonele verzi din jurul şcolilor.

Autorităţile au concluzionat că este nevoie de aceste dotări pentru că în şcolile din Bihor nu există un sistem unitar de colectare a deşeurilor.

"Sunt multe situaţii în care elevii nu colectează separat în clasă şi, evident, generează o cantitate mai mare de deşeuri reziduale, care costă mai mult şcoala. Sunt şi cazuri în care se colectează separat în clasă, dar operatorul de salubritate le colectează la grămadă. Mai există o realitate, că nu sunt aceleaşi tipuri de recipiente peste tot în judeţul Bihor. Având în vedere aceste aspecte, am gândit acest proiect prin care Ecolect Group şi operatorii de salubritate să facă un efort financiar pentru a pune la dispoziţia fiecărei şcoli recipiente de acelaşi fel şi să punem în funcţiune un mecanism de colectare şi depozitare a deşeurilor unitar la nivelul întregului judeţ. Ne dorim să reuşim să reducem costurile pentru şcoală şi, cel mai important lucru, să îi educăm pe copii în ceea ce priveşte colectarea corespunzătoare a deşeurilor.  Prin intermediul celor mici influenţăm pe părinţii şi bunicii acestora", a declarat Mircea Mălan, preşedintele ADI Ecolect Group, şi totodată, vicepreşedintele CJ Bihor, citat într-un comunicat transmis joi.

Alături de inspectorul şcolar general, Horea Abrudan, Mălan a iniţiat deja discuţii cu directorii de grădiniţe şi şcoli, care acum vor transmite o situaţie cu numărul spaţiilor de învăţământ. În funcţie de aceste necesităţi, se va cunoaşte şi valoarea estimată a achiziţiilor. 

"Acesta este un proiect care ar aduce câştiguri pentru toată lumea, atât din punct de vedere financiar pentru unitatea de învăţământ, cât şi din punct de vedere educaţional pentru elevi, dar şi pentru bunul mers al comunităţii locale. Colaborăm cu unităţile de învăţământ, ţinând cont de particularităţile fiecăreia, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru implementare", a precizat Horea Abrudan, inspector şcolar general. 

În perioada următoare, pe această subiect vor fi consultaţi şi primarii din judeţ, a mai transmis Consiliul Judeţean Bihor.