Inspectoratul Școlar Județean Bihor a preluat și distribuit sâmbătă, către toate școlile din județ, 190.000 de teste rapide antigen SARS-CoV-2 cu probă din salivă pentru testarea elevilor.

La școală sau acasă...

Potrivit unui comunicat al ISJ, elevii bihoreni vor putea fi testați de săptămâna viitoare, după mini-vacanța bugetară de 1 Decembrie.

„Începând de săptămâna viitoare, copiii vor putea fi testați, în funcție de decizia Consiliului de Administrație a unității de învățământ, la nivelul unității, cu acordul părintelui/ reprezentantului legal sau la domiciliu, sub supravegherea părintelui/ reprezentantului legal”, se menționează în comunicat.

Potrivit normativelor în vigoare, Consiliul de Administrație al fiecărei școli în parte va decide modul în care se va face testarea copiilor.

„În situația în care Consiliul de Administrație al unității de învățământ stabilește că procedura de testare cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă este efectuată în unitatea de învățământ, este necesar acordul părintelui / reprezentantului legal al preșcolarului/elevului minor, acord exprimat conform formularului elaborat de Ministerul Sănătății”, a transmis ISJ Bihor.

La fel, în cazul în care CA-ul decide efectuarea testului acasă, sub supravegherea părintelui sau reprezentantului legal „rezultatul testării se comunică de îndată, în scris sau electronic, unității de învățământ, respectiv persoanei responsabile desemnate.

Teste la grămadă și fără instrucțiuni

Testele rapide antigen SARS-CoV-2 cu probă din salivă destinate pentru testarea elevilor au făcut obiectul unui scandal național.

Senatorul URS Ștefan Pălărie l-a acuzat vineri seară pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, de organizarea defectuoasă a distribuției testelor, ajunse în țară în cursul zilei de joi.

„Astăzi seara la ora 18:30 au sosit în școli testele de salivă mult promise. În niște cutii mari de carton în care se găsesc 50 de bețișoare într-o pungă, 50 de căpăcele într-o pungă, 50 de flacoane într-o pungă, 50 de pliculețe cu substanță într-o pungă. Făra instrucțiuni, fără prospect. Noaptea minții!!!!”, a scris Ștefan Pălărie pe Facebook.

Senatorul a transmis că, potrivit ordinelor ministerului, toți școlarii vor trebui să primească câte un set de test de saliva.

„Profesorii trebuie să găsească soluții ca din seturi de batjocură de 50 de căpăcele și alte ingrediente să asambleze kituri unitare complete”, a susținut Pălărie.

„Instrucțiunile pentru test au ajuns”

Ministrul Sorin Cîmpeanu a replicat sâmbătă când a declarat pentru Digi 24 că toate țările europene au primit testele ambalate în aceeași manieră.

„Au fost două loturi: un lot de 1,5 milioane de teste, livrat la cutii de 25 (de bucăți - n.r.) și un lot de 5 milioane, livrat la cutii de 50. Am fost informați că această modalitate de livrare, în formă comună, cutii de 25 și 50 de teste, s-a făcut pe parcursul întregii perioade în toate țările europene, care au avut la rândul lor această problemă”, a susținut Cîmpeanu.

Poziția ministrului a fost susținută și de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

„Dacă noi facem o solicitare în achiziţii, dacă la caietul de sarcini scria la ONAC în achiziţii că vrem ca testele să fie asamblate individual: unu, era riscul să nu găsim cine să o facă testele de salivă şi să vină cu o ofertă, mai ales la cantităţile pe care le vrem; doi, însemna că poate livrarea poate să fie mult mai târziu pentru că trebuia să schimbe modul de livrare şi să stea cineva să le asambleze şi să le livreze”, a spus Arafat.

Șeful DSU a susținut că pachetele cu teste antigen cu saliva pentru elevi conțin și pliante cu instrucțiuni de folosire.

„Instrucţiunile pentru test au ajuns”, a spus Arafat care a arătat că „nu trebuie decât la nivelul şcolii să multiplice instrucţiunea dată ca să fie dată la fiecare persoană care va administra testul”.

Departamentul pentru Situații de Urgență a achiziționat 6,5 milioane de teste prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate pentru a fi distribuite inspectoratelor școlare.