În următoarea săptămână, şcolile şi grădiniţele din comunele Bratca şi Husasău de Tinca vor funcţiona în scenariul galben, adică mixt, cu o parte dintre elevi în clase şi alţii acasă, urmărind lecţiile online. Decizia a fost luată luni, în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor, şi vizează săptămâna 13 - 19 octombrie.

Scenariul galben înseamnă că merg fizic în clase doar preşcolarii, elevii din ciclul primar, cei din clasele a V-a, a VIII-a, a IX-a şi a XII-a, în timp ce colegii lor din restul claselor fac ore online.

Hotărârea CJSU a fost luată în urma analizei situaţiei epidemiologice pentru fiecare unitate administrativ-teritorială din Bihor. Dacă incidenţa cazurilor de Covid-19 trece de două îmbolnăviri la mia de locuitori şi nu au spaţiile necesare pentru a separa clasele, şcolile intră în scenariul galben.

Potrivit DSP Bihor, în Bratca rata de incidenţă a infectărilor cu coronavirus este de 2,95, iar în Husasău de Tinca aproape dublă, de 5,48. Totuşi, autorităţile judeţene nu au decis să închidă unităţile de învăţământ, adică să aplice scenariul roşu, care, conform reglementărilor în vigoare, se poate aplica atunci când rata îmbolnăvirilor e de peste 3 la mie.

În toate celelalte 200 de unităţi de învăţământ din Bihor, scenariul care se va aplica în următoarea săptămână este verde, ceea ce înseamnă că toţi elevii pot merge fizic la şcoală. Excepţie fac, desigur, clasele în care s-au depistat cazuri de Covid-19 în rândul elevilor sau cadrelor didactice şi care, timp de două săptămâni, continuă lecţiile online.

De precizat că, în ultima săptămână, toate şcolile din Bihor au fost în scenariul verde.