Printr-o Ordonanţă a Guvernului emisă în decembrie, Legea Educaţiei Naţionale a suferit mai multe modificări, prezentate marţi, într-o conferinţă de presă, de şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Daniel Negrean.

O schimbare importantă este că clasa a IX-a a revenit în ciclul liceal, astfel că ciclul primar are 5 ani (cu tot cu clasa pregătitoare), iar ciclul gimnazial şi cel liceal câte 4 fiecare. "O altă modificare importantă este definirea învăţământului profesional şi tehnic ca nivel de sine-stătător, cu durată de trei ani", a declarat Negrean. Începutul şcolii profesionale va fi în clasa a IX-a, iar elevii care optează pentru acest tip de educaţie vor putea beneficia şi ei de reducerea la jumătate a tarifelor de transport în comun.

Conform noilor reglementări, o clasă, indiferent de nivelul ei, trebuie să aibă în medie 25 de elevi, respectiv minim 15 şi maxim 30. Directorii de şcoli vor fi obligaţi să respecte aceste prevederi, întrucât şcolile sunt finanţate în funcţie de numărul de elevi. Dacă nu vor respecta măcar minimul impus de lege privind efectivele de elevi, şcolile riscă să nu mai aibă bani pentru a-şi plăti dascălii. În această situaţie, vor avea nevoie de bani în plus, pe care Inspectoratul Şcolar ar trebui să-i ia de la şcolile cu excedent. Însă, conform noilor modificări, această redirecţionare a banilor nu va mai putea fi făcută decât în urma unui audit financiar care trebuie să scoată la iveală că în unitate s-au respectat prevederile legale. Altfel spus, şcolile cu multe clase, dar cu elevi puţini în ele, vor putea rămâne cu dascălii neplătiţi.

Ţinând cont de noile prevederi vizavi de numărul de elevi dintr-o clasă, IŞJ Bihor a pregătit şi planul de şcolarizare al judeţului pentru anul şcolar 2014-2015. "Şcolile au propus, în total, 226 de clase de-a IX-a. Am stabilit că vor fi 199 de clase, din care 101 în Oradea, incluzându-le şi pe cele de profesională", a explicat Negrean.

Numărul exact al claselor de profesională se va şti abia peste două săptămâni, însă cert este că Negrean îşi doreşte ca liceele şi colegiile din afara Oradiei să se axeze pe acest tip de învăţământ. "Trebuie să faci şcoală profesională aproape de casele elevilor. Ei nu vor veni din judeţ la şcolile profesionale din Oradea, mai ales că au scăzut foarte mult capacităţile de cazare ale şcolilor", a declarat Negrean.

Drept dovadă, inspectorul-şef a arătat că, anul trecut şcolar, 411 absolvenţi de clasa a VIII-a din judeţ nu s-au regăsit în rândul bobocilor de clasa a IX-a, numărul lor reprezentând 7% din totalul elevilor bihoreni care au terminat gimnaziul.

Totuşi, decizia înfiinţării şcolilor profesionale trebuie luată, a spus Negrean, în funcţie de solicitările mediului economic. Astfel, şeful IŞJ Bihor se aşteaptă şi la colaborarea Consiliului Judeţean, forul pe la care trec investitorii bihoreni.