Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că grădiniţele, şcolile şi universităţile nu se vor mai redeschide în acest an şcolar, aşa că preşcolarii, elevii şi studenţii se vor întoarce la cursuri abia în toamnă.

"În momentul de faţă, activitatea fizică la şcoli, la universităţi, la grădiniţă este suspendată pe durata stării de urgenţă. Şi am evaluat cum putem să continuăm având în vedere că pe 12 iunie anul şcolar în mod normal se termină. Trebuie să fim foarte conştienţi de faptul că epidemia nu s-a terminat. Aflu de la mulţi că este cazul să ne relaxăm, că vremea este frumoasă şi că epidemia oricum va dispărea. Dragii mei, din păcate nu este aşa. Am avut, aţi văzut, în statisticile de ieri peste 400 de noi cazuri de persoane infectate. (...) Am constatat că sunt deja o serie de ţări care nu mai doresc să redeschidă şcolile, iar în altele situaţia este în evaluare. (...) Deci s-a decis astăzi ca pentru majoritatea elevilor în acest an şcolar grădiniţele, şcolile şi universităţile să nu se mai redeschidă", a declarant preşedintele României, luni, într-o declaraţie publică.

Excepţie fac elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a, care vor putea merge între 2 şi 12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naţionale. Organizarea Evaluării Naţionale şi a Bacalaureatului va avea de asemenea reguli stricte: în clase vor fi maximum 10 elevi, la distanţă unii de alţii, iar pe coridoarele şcolilor se vor crea circuite separate de circulaţie.

De asemenea, toţi elevii vor fi verificaţi dacă sunt sau nu febrili.

"Examenele de Evaluare Naţională şi Bacalaureatul se vor organiza aşa cum au fost ele planificate din capul locului. Se vor organiza cu nişte reguli stricte de distanţare, la distanţe mari de alţii, vor intra pe un coridor, vor ieşi pe un alt coridor, se va face dezinfecţia şcolii, se va măsura temperatura elevilor şi se vor face reguli de către Ministerul Educaţiei", a spus Iohannis.

Iohannis a punctat că anul şcolar se va încheia pe 12 iunie, iar până atunci profesorii şi elevii vor continua lecţiile la distanţă. Mediile vor fi încheiate cu notele pe care elevii le au deja.